Österåkers kommuns logotype

Om du är utsatt för våld

Om du utsätts för hot och våld av någon som du bor ihop med, eller en annan närstående person, kan du ansöka om att få hjälp och stöd av socialtjänsten i Österåkers kommun.

Du kan få råd och stöd för dig och dina barn. Du kan också ansöka om ekonomiskt bistånd och tillfälligt skyddat boende.

Ring servicecenter eller skicka e-post till socialtjänsten

Stöd och hjälp från andra organisationer

Du kan också vända dig till andra organisationer för stöd och hjälp. Här finns ett urval av organisationer som kan ge stöd till dig som är utsatt för våld.

Kvinnojouren är till för kvinnor och barn som utsatts för fysisk och psykisk misshandel, hot eller sexuella övergrepp. Alla volontärer på Kvinnojouren i Österåker har tystnadsplikt och du kan vara anonym när du kontaktar dem.

Kvinnojouren i Österåkers webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefon: 08-540 600 16
Öppet alla dagar klockan 8-22.

Ungdomsjouren Bellis vänder sig till ungdomar som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Du som är kompis till någon som blivit utsatt är också välkommen att kontakta dem. Alla volontärer på Bellis har tystnadsplikt.

Ungdomsjouren Bellis webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan skicka e-post till Bellis eller chatta med dem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Chatten är öppen söndagar klockan 18-20.

Till Svenska kyrkans samtalsakut kan du vända dig på telefon. De du pratar med har tystnadsplikt och du kan vara anonym.

Svenska kyrkans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är i majoriteten av fallen en man. Många barn upplever våld i sin familj. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, lever cirka 150 000 barn i Sverige tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern.

Barn som utsätts för våld

Om du misstänker att ett barn kan behöva skydd eller är orolig för att ett barn eller en ungdom far illa är det viktigt att du tar kontakt med socialförvaltningen via kommunens servicecenter eller skickar in en orosanmälan. Du behöver inte själv ha bevis för att barnet far illa.
Läs mer om orosanmälan

Unga som utsätts för våld

Du som är mellan 13 och 23 år och utsatts för våld kan få stöd på Stödcentrum för unga brottsutsatta i Täby. Du som bevittnat ett brott kan också vända dig dit.

Stödcentrum för brottsutsatta

På webbplatsen Unga relationer finns stöd, råd och information till personer under 20 år som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Unga relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våld i nära relationer
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
vinr@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.