Österåkers kommuns logotype

Oro för barn

Om du är orolig för att ett barn eller ungdom far illa bör du kontakta Enheten för barn och ungdom på socialförvaltningen. Kontaktuppgifter hittar du under rubriken Kontakt och öppettider.

Orosanmälan

Om du är osäker på om du ska göra en anmälan kan du prata med en socialsekreterare utan att nämna vilket barn det gäller. Du kan då få råd om det du känner till om barnets situation är grund för en anmälan eller inte.

Anmäla som privatperson

I socialtjänstlagen står det att var och en som får veta något som kan innebära att ett barn behöver skydd bör anmäla det till socialnämnden.

Anmäla som yrkesverksam

Om du arbetar med barn och ungdomar har du en skyldighet att anmäla sådana förhållanden.

Anmäl via e-tjänst eller via telefon

För att din anmälan ska kunna hanteras på ett säkert sätt ska du göra din anmälan via e-tjänsten eller via telefon. Undvik e-post och använd inte säker mejl.

Anonym eller inte?

När du anmäler som privatperson

Du som kontaktar oss som privatperson kan välja att inte uppge ditt namn. Om kontakten leder till en anmälan är vi skyldiga att registrera denna även om du väljer att vara anonym. Om du uppger ditt namn är du inte anonym även om du sedan säger att du vill vara anonym. Det betyder att barnet och dess föräldrar som regel får veta att det är du som gjort anmälan.

Ofta behöver socialsekreterare vid ett senare tillfälle komplettera de uppgifter som någon har lämnat i en anmälan. Därför är det bästa för vidare utredning att du lämnar ditt namn när du gör en anmälan.

När du anmäler som yrkesverksam

Du som gör en anmälan i ditt yrke har inte möjlighet att vara anonym.

Socialtjänstens ansvar

En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att se till att barn som befinner sig i en utsatt situation får det stöd och skydd som de behöver. När en anmälan kommer in till socialförvaltningen är vi skyldiga att ta ställning till om förhållandena för just det barnet kan innebära behov av skydd och stöd. En socialsekreterare tar kontakt med familjen för att informera om de uppgifter som kommit in och för att göra en första bedömning. Om socialsekreteraren bedömer att anmälan är allvarlig inleds en utredning av barnets sociala situation.

Lagar styr stödet

Stöd till barn och ungdom beslutas enligt socialtjänstlagen.

Du som är anmälningsskyldig

Titta på filmen från Socialstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som vänder sig till dig som är anmälningsskyldig till socialnämnden vid misstanke om att barn far illa.

Mottagningsgrupp

Dag

Tid

Lunchstängt varje dag

12-13

Måndag

8.30-16.30

Tisdag

13-16.30

Onsdag

8.30-16.30

Torsdag

8.30-12 och 14-16.30

Fredag

8.30-16.00


Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.