Österåkers kommuns logotype

En vecka fri från våld 18-24 november

Ett målat konstverk som visar ett abstrakt ansikte.

Illustration av Anton Ljung. elev på Österåkers gymnasium.

En vecka fri från våld är en landsomfattande kampanj- och aktivitetsvecka som uppmärksammas vecka 47. Syftet är att sätta ljuset på det förebyggande arbetet mot våldet i samhället. Särskilt fokus är på mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. I år äger veckan rum den 18–24 november.

Program - En vecka fri från våld 2024 (pdf) , 2.4 MB.

Måndag 18 november - 18.00-19.30, Berga teater

Nicolas Lunabba, Social rättvisa i praktiken?

Nicolas Lunabbas personliga berättelse där han med utgångspunkt från sin bok "Blir du ledsen om jag dör?" och relationen till Elijah, berättar om sina egna erfarenheter om att göra skillnad på riktigt.

Nicolas är verksam i organisationen Helamalmö och delar med sig av sina erfarenheter om hur man praktiskt men även på en strukturell nivå kan åstadkomma förändringar i samhället. Om hur det är att arbeta med människor i utsatthet och räcka ut en hand till de barn och unga som behöver det som mest.

Nicolas är hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitetet och har sommarpratat i P1 sommaren 2021Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..

Länk till anmälan och evenemanget: Nicolas Lunabba föreläser på Berga teater - Österåkers kommun (osteraker.se) Länk till annan webbplats.

Tisdag 19 november - 14.30-16.30, KF-salen

Denna föreläsning är endast för kommunanställda.

Anna Berglund, kvalitativ utredare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF)

Unga HBTQI-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök.

MUCF:s rapport Det får inte existera bygger på ungas egna erfarenheter av att vara hbtq-person och växa upp i en familj med hedersnormer. I denna föreläsning får du ta del av rapportens resultat och de ungas röster om internaliseringen av familjens hbtq-fobi, det riskfyllda dubbellivet och svårigheterna att be
utomstående om stöd och hjälp. Du får också ta del av de ungas erfarenheter av att berätta om sin sexuella läggning/könsidentitet för familjen och konsekvenserna som följer i form av utsatthet för våld, förtryck och omvändelseförsök.

Onsdag 20 november - 18.00-19.30, Berga teater

Stödcentrum

Torsdag 21 november

Denna föreläsning är endast för kommunanställda

Sara Skoog Waller, forskare i könsrelaterat våld och hälsa

Sara berättar om kvinnors levda erfarenheter av ensamhet kopplat till eftervåldet och myndigheters gensvar. I sin föreläsning lägger hon fokus på hur förövare kan använda gemensamma barn för att upprätthålla makt och kontroll. Hon belyser hur våld försvinner i vårdnad-, boende- och umgängesmål med följden att barn låses fast i utsatthet när de tvingas till fortsatt umgänge med våldsutövande pappor.

Plats: KF-salen, klockan 09.00 - 11.00

Måndag 25 november

Linnéa Claeson, Om mod och medmänsklighet

Linnéa Claeson är en prisbelönt föreläsare, jurist, tvåfaldig handbollsvärldsmästare och människorättsförsvarare. Hon är en talare med stor karisma som tar upp aktuella ämnen ur ett samhälleligt perspektiv.

I sina föreläsningar adresserar Linnéa ämnen som mod och medmänsklighet, hur vi kan öva på dessa saker för att bli bättre vänner, medarbetare, ledare och medmänniskor. För mod är karaktärsbyggande och smittar av sig. Hon visar att den minsta av goda gärningar kan betyda hela världen för någon och kan bli det stora syftet för högpresterande team. Linnéa Claeson har den smittande övertygelsen om att du kan skapa en värld som är lite snällare, klokare och modigare!

Linnéa har mottagit priset som Årets jurist med motiveringen att hon har förmågan att göra komplicerade frågor förståeliga för allmänheten på ett pedagogiskt vis. Linnéa har toppat TCO:s lista över framtidens mäktigaste svensk samt mottagit Årets talare Hederspris på Talargalan. Utöver det har Linnéa mottagit FN-förbundets pris för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Länk till anmälan och evenemanget: Linnéa Claeson om mod och medmänsklighet - Österåkers kommun (osteraker.se) Länk till annan webbplats.

Tisdag 26 november

Simon Häggström, Flickorna som sprang - om människohandelns bortglömda ansikte

Simon Häggström berättar om en värld de flesta av oss är lyckligt obekanta med.

Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang, I skuggan av sektor 5, Systrarna och ensamheten och Den hundrade kvinnan. Han arbetar även som polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm.

Utifrån sina böcker kommer Simon att tala om den typen av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle. Det handlar om hur barn och ungdomar, oftast födda och uppvuxna i Sverige, dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik.

Kom och lyssna på en ögonöppnande föreläsning där Simon ger oss en inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om.

Länk till anmälan och evenmanget: Flickorna som sprang - om människohandelns bortglömda ansikte - Österåkers kommun (osteraker.se) Länk till annan webbplats.

Österåkers kommun har sedan 2021 en kommunövergripande strategi och en handlingsplan som visar riktningen för kommunens våldsförebyggande arbete. Det handlar om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Strategin och handlingsplanen utgår ifrån den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Den är ett verktyg för kommuner och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i all verksamhet.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN och stöds av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Veckan arrangeras 2024 för fjärde året i rad i Österåkers kommun.

Civilsamhälle, myndigheter, regioner och kommuner har gått samman under det gemensamma paraplyet En vecka fri från våld. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och att inspirera till lokal och regional aktivitet och samverkan. På så sätt kan det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen drivas framåt.

Abstrakt illustration av en flicka sedd bakifrån med en nalle i famnen.

Illustration av Emilia Ottossson, elev på Österåkers gymnasium.

En abstrakt illustration av en ung kvinna.

Illustration av Natalie Grybe, elev på Österåkers gymnasium.

Våld i nära relationer
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
vinr@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.