Gå till innehåll

Dricksvattnet stängs av på Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, och Dragontorpsvägen

Roslagsvatten planerar ett reparationsarbete på Sörgårdsvägen. De måste stänga av vattnet till fastigheter på Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, och Dragontorpsvägen den 17 mars klockan 21 till den 18 mars runt klockan 05.

Österåkers kommuns logotype

Dricksvattnet stängs av på Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, och Dragontorpsvägen

Roslagsvatten planerar ett reparationsarbete på Sörgårdsvägen. De måste stänga av vattnet till fastigheter på Sörgårdsvägen, Norrgårdsvägen, och Dragontorpsvägen den 17 mars klockan 21 till den 18 mars runt klockan 05.

Inventering och tillsyn av små avlopp

Bostäder som inte har kommunalt vatten och avlopp behöver ha en egen avloppanläggning för att rena avloppsvattnet från miljö- och hälsofarliga ämnen, näringsämnen och bakterier.

Om reningen inte fungerar kan avloppsvattnet förorena närliggande sjöar, havsvikar och grundvattnet. Då finns det en risk att dricksvattenbrunnar kan förorenas. Risken är även att badvattnet förorenas och den naturliga livsmiljön i sjöar och hav försämras.

För att säkerställa att avloppen fungerar som de ska arbetar miljö- och hälsoskyddsavdelningen med tillsyn av små avloppsanläggningar. Det sker genom att avloppen i utvalda områden inspekteras.

De avlopp som inte uppfyller kraven följs upp. Vid behov behöver du som är fastighetsägare göra förbättrande åtgärder eller anlägga ett nytt avlopp.

Avlopp som är nyare än 5 år ingår inte i tillsynen.

  1. Ta del av informationsbrevet och frågeformuläret från miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
  2. Fyll i och skicka tillbaka frågeformuläret.
  3. Skissen du ritar i frågeformuläret är en stor hjälp vid inspektionen så att alla delar av avloppet lättare kan hittas.
  4. Lämna uppgifter även om du endast har ett enklare avlopp.
  5. Se till att avloppsanläggningens olika delar är synliga och möjliga att inspektera. Lock till minireningsverk, slamavskiljare, fördelningsbrunn och luftningsrör ska vara öppningsbara och terrängen runt anläggningen framkomlig.

  1. En inspektör besöker er fastighet och inspekterar avloppet. Besöket sker utan föranmälan och du behöver inte vara med vid besöket.
  2. Kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen om ni vill vara med vid inspektionen. Enklast är att ringa till kommunens Servicecenter.
  3. På vissa fastigheter kan det utföras fler än en inspektion för att göra en slutgiltig bedömning.

  1. Om miljö- och hälsoskyddsavdelningen bedömer att avloppet är godkänt så får du en tillsynsrapport och ärendet avslutas.
  2. Om miljö- och hälsoskyddsavdelningen bedömer att avloppet har brister får du ett beslut om att utföra åtgärder eller ett förbud att använda avloppet tills det har åtgärdats. Beroende på vilka brister som upptäcks får du olika lång tid på dig att åtgärda bristerna.
  3. En faktura med tillsynsavgiften skickas separat.

  1. Avlopp med brister kommer att följas upp så att åtgärderna utförs enligt beslutet.
  2. Miljö- och hälsoskyddsavdelningen gör en uppföljande inspektion.
  3. Vid uppföljning tas avgift ut med timtaxa.

  1. En avgift tas ut för tillsynen enligt gällande taxa som fastställts av Kommunfullmäktige.
  2. Avgiften avser både förberedande arbete med framtagande av arkivuppgifter samt inspektion och efterarbete med granskning, rapportskrivning och uppdatering av register.
  3. Avlopp som är nyare än 5 år ingår inte i tillsynen och debiteras ingen avgift.

Taxan för prövning och tillsyn inom mijöbalkens område finns på webbsidan med styrdokument och författningssamling. Ta del av taxan för tillsyn enligt Miljöbalken här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen genom att ringa via kommunens servicecenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller skicka e-post till miljoskydd@osteraker.se

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?