Österåkers kommuns logotype

Planteringar

Plantering

Varje sommar fylls parker och torg med vackra blomsterarrangemang i spännande färger och formationer

Blomsterlökar

Få saker kan väl få oss att känna att våren är på väg så som de tidiga lökväxterna. Först kommer snödropparna, sedan vintergäck. Därefter krokus, scilla, pärlhyacinter, narcisser, tulpaner och alla de andra. Österåkers kommun har planterat tusentals lökar de senaste åren. De finns längs Åkers kanal, Ekbacken, Söra, Roslagsvägen och Riddarvägen. Blomsterlökarna ska blomma i många år och gärna sprida sig. De finns i perennplanteringar, gräsmattor, buskage, parker och vid vägar. Scilla, blåstjärna, vintergäck och narcisser av olika slag lämpar sig bäst för gräsytor. I sommarblomsrabatter används mest tulpaner och allium.
Ofta planteras lökarna med en traktordriven planteringsmaskin. Med maskin så går det att plantera cirka 10 000 narcisser eller 25 000 krokusar per timme.

Sommarblommor

I maj och juni när vårens lökar slutat blomma planteras sommarblommorna. Med sina sprakande färger förhöjer de sommaren i parker, torg och längs vägar. De planteras i urnor, amplar och rabatter runt om i Åkersberga. Blomsterurnorna sköts av kommunens driftentreprenör Peab. Växterna vattnas två gånger per vecka, gödslas och sköts hela växtsäsongen. Urnorna är djupa, de rymmer ordentligt med jord och torkar därför inte ut så fort.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.