Österåkers kommuns logotype

Information om fiske i Österåker

En man som håller en gädda

I Österåker har du möjlighet att fiska i många olika typer av vatten. Det ger goda och varierande förutsättningar för dig som är fiskeintresserad. Vilka regler som gäller beror på i vilket vatten du vill fiska.

I Östersjön är det tillåtet att fiska med ett spö utan fiskekort. I sjöar och vattendrag krävs dock alltid någon form av fiskekort eller tillstånd från vattenägaren. Läs mer om vad som gäller för olika fiskevatten i Österåker under respektive rubrik.

Fiskevatten i Österåker

I Östersjön är det fritt att fiska så länge du nöjer dig med att använda ett fiskespö. För trolling och ismete gäller särskilda regler, se lite längre ned.

I Österjön gäller fångstbegränsning på maximalt tre gäddor med en storlek på mellan 40–75 centimeter. Havsöring under 50 cm behöver släppas tillbaka. Gös under 45 cm behöver också släppas tillbaka.

Mellan den 1 april och 15 juni är det inte tillåtet att fiska i Kyrkfjärden och Fladan på Örsö för att skydda dessa viktiga områden under fiskarnas lek. Karta över regionens fredningsområden inklusive dem i Österåker (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Trolling och ismete i Östersjön

Trollingfiske innebär att man låter betet/betena släpa efter båten. Vill du trolla eller ismeta (pimpla) med flera spön är det bara tillåtet på vissa platser. Du behöver också köpa ett särskilt fiskekort som heter TDA kortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att fiska i sjöarna Ullnasjön och Largen behöver du köpa Sportfiskekortet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Drängsjön vid Domarudden sätts det i ädelfisk. Fisket administreras av Österåkers Sportfiskeklubb. Du köper fiskekort på plats eller på webbplatsen Ifiske. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För övriga sjöar och vattendrag kan fiskekort i vissa fall köpas lokalt. Men det är inte möjligt att få fiska i alla vatten, utan det är upp till respektive markägare om denne vill upplåta sitt vatten för fiske.

Kommunen har inte någon information om vem du ska vända dig till för att köpa fiskekort, utan du behöver själv försöka hitta den lokala försäljaren om sådan finns.

Österåkers Sportfiskeklubb har tillsyn över kommunens vatten

Österåkers Sportfiskeklubb ansvarar för skötsel, fisketillsyn och fiskekortsförsäljning i kommunens vatten. De arbetar även med fiskevård. Klubben har stor kunskap om kommunens fiske och kontakt rekommenderas för den som vill veta mer.

Till Österåkers Sportfiskeklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visit Roslagen

Om du behöver hjälp att hitta firrarna eller om du inte har tillgång till egen båt finns möjlighet att boka en fiskeguide genom Visit Roslagen.

Till Visit Roslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.