Frågor och svar om jakt och viltvård
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om jakt, viltvård och vilda djur.
Jakt
Vi vill att viltstammen ska utvecklas på ett hållbart sätt. Därför delar vi upp den kommunala marken i olika områden. Vissa ligger nära tätorten, andra gränsar till trafikerade vägar.
Målet är att viltet förvaltas på ett bra sätt med tanke på viltolyckor, säkerhet och påverkan på bebyggelse och anläggningar.
Österåkers kommun samarbetar med Österåker- och Vaxholms jaktvårdskrets som jobbar med viltförvaltning på kommunens mark. De fokuserar på att begränsa bestånden av vildsvin, älg, räv och rådjur. De stödutfodrar också rådjur och fåglar under vintern.
Skyddsjakt är jakt med syfte att förebygga skador som vilt kan orsaka. Det kan handla om vargar som attackerar tamdjur eller gäss som äter upp säd på åkrar. Om du vill få beslut om skyddsjakt ska du kontakta Länsstyrelsen. De kan ge tillstånd. Viltvårdaren kan sedan hjälpa dig.
- Du hittar mer information om viltskador och skyddsjakt på Länsstyrelsen i Stockholms webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Naturvårdsverket är den myndighet som vägleder i jaktfrågor. På Naturvårdsverkets webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du information om lagar och regler för skyddsjakt.
- Om du upplever att ett djur är aggressivt, kontakta polisen.
I Österåkers kommun finns viltvårdare som har tillstånd att avfyra vapen i tätbebyggt område (skottlossningstillstånd). Du kan kontakta kommunens viltvårdare om du behöver hjälp på din fastighet inom detaljplanelagt område. Det tas ut en avgift för arbetet.
För att viltvården ska fungera bra är det viktigt att vi alla tar hänsyn till särskilda regler som gäller i samband med de olika jaktperioderna under året.
Om du ser skyltar om att jakt pågår ska du gå på markerad led. Hundar ska vara kopplade. Bär väl synliga och färgglada kläder.
I Österåker representeras Svenska jägarförbundet av Österåker-Vaxholms jaktvårdskrets. De är nästan 800 medlemmar och arbetar med lokala jakt- och viltvårdsfrågor. De har även utbildnings- och ungdomsverksamhet.
Det finns skjutbanor med moderna älg-, trapp- och viltmålsbanor i Österåker och på Ljusterö.
Jaktvårdskretsen arrenderar jaktmark av kommunen där de erbjuder dagkortsjakt som är öppen för alla kommuninvånare med jägarexamen, statligt jaktkort, skjutprovsintyg och ansvarsförsäkring.
Problem med djur på min tomt
Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet ska du kontakta polisen. De kan ta beslut om eventuell skyddsjakt.
Detta framgår av 9 § jaktlagen.
Djur kommer oftast in på tomtmark för att leta mat. Det bästa är därför att se till att det inte finns något för dem att äta på din fastighet.
Ta bort fallfrukt, ha inte för mycket fågelmat framme, lämna inte köksavfall åtkomligt och lås in dina soptunnor i väntan på hämtning.
Försök att skrämma bort djuren eller sätt upp ett stängsel. Av säkerhetsskäl är det svårt att jaga dessa djur i bostadsområden.
Har du en grävling eller orm på din tomt inom detaljplanelagt område kan du kontakta kommunens viltvårdare.
För att hjälpa till på din fastighet tar viltvårdaren ut en avgift.
Råttor, möss, getingar eller myror
Råttor, möss, getingar och myror är skadedjur som finns i naturen. Där utgör de ingen större fara. Men man vill naturligtvis inte att de kommer in i bostaden. Hos Anticimex kan du läsa mer om hur du kan agera om detta händer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skadade, sjuka eller döda djur
Kontakta polisen
Om du har kört på ett vilt djur är du i flera fall skyldig att anmäla detta till Polisen på telefon 112.
Mindre djur som du kör på behöver inte rapporteras.
Du kan även kontakta polisen om du ser vilda djur som riskerar att bli påkörda. Exempelvis om de befinner sig innanför ett viltstängsel. Polisen kontaktar en eftersöksjägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.
Läs mer om viltolyckor på Nationella Viltolycksrådets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Markera platsen
Markera vid vägrenen var viltet springer av vägen och in i skogen. Det underlättar eftersöksarbetet och minskar djurets lidande.
Särskilda märkningsband finns för detta och är bra att ha liggande i bilen. Det går lika bra att använda något annat som du har till hands vid tillfället för att märka upp platsen.
Om du uppmärksammar att det finns djur som bör avlivas eller tas om hand ska du i första hand kontakta markägaren.
Om djuret är allvarligt skadat ger jaktlagen rätt till avlivning även på annans mark. Kommunens viltvårdare kan hjälpa till med det eller med kontakten till markägaren ifall det behövs.
Observera att det krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att vårda och rehabilitera skadade djur. Enligt reglerna krävs dock inte tillstånd för tillfällig förvaring av vilt upp till 48 timmar. Efter det måste djuret lämnas till viltrehabiliterare med godkänd anläggning. Även om det känns ledsamt är det många gånger bättre att avliva vilda djur eller låta dem vara.
I tätort eller på kommunal mark
Om du hittar ett större dött djur i tätort eller på kommunal mark, till exempel i parker och på gator, ta kontakt med kommunens viltvårdare.
På din tomt/mark
Om ett vilt djur har dött på din tomt är du som fastighetsägare ansvarig för kadavret. Ett mindre djur kan du förpacka väl i en plastpåse och sedan lägga bland dina hushållssopor. Större djur kan behöva forslas bort.
För hjälp att transportera bort djuret kan du kontakta kommunens viltvårdare eller kommunens driftentreprenör Peab på telefonnummer 08-540 815 01. De kan mot en avgift hjälpa dig med bortforsling.
Det är viktigt att ett dött djur hanteras och tas om hand på korrekt sätt för att minska risken för olägenhet.
I skog och mark
I skog och mark så tar naturen hand om det döda djuret. Markägaren är alltid i första hand ansvarig för döda djur i skog och mark. Hittar du ett dött djur i naturen som ingår i statens vilt, till exempel ett rovdjur, ska du alltid ringa polisen, telefon 114 14.
Mer information hittar du på Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du träffar på flera döda vilda djur i skog och mark ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hittar du ett eller flera döda vildsvin är det extra viktigt att du rapporterar detta till SVA. Detta på grund av förekomsten av svinpest (ASF) i närliggande länder.
Rapportera in fynd av döda vilda djur till SVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du hittar en död säl
Det är normalt att sälar dör och ibland flyter iland på stränderna. I de flesta fall får naturen ha sin gång och sälen får då ligga kvar för att bli mat åt sjöfåglar och andra djur. Om sälen ligger olämpligt och kan bli en sanitär olägenhet, till exempel på en allmän badplats, kan du ta kontakt med kommunens viltvårdare. De får bedöma om den ska forslas bort eller kan ta kontakt med markägaren.
Naturhistoriska riksmuseet är intresserade av rapporter om döda sälar. På deras webbplats kan du rapportera om du har hittat en död säl.
Det bästa är att låta djurungen vara. En ensam unge är väldigt sällan föräldralös eller övergiven. Föräldrarna är troligen i närheten, även om du inte ser dem.
Om du hittar ett djur vid till exempel en vägkant kan du flytta det till en säkrare plats i närheten. Ta inte hand om ungen själv.
Ser du en skabbräv ska markägaren eller kommunens viltvårdare kontaktas. Av smittskyddsskäl är det viktigt att begränsa spridning av sjukdomen och korta lidandet för räven. Kommunens viltvårdare har rätt att skjuta skabbräv på annans mark och tar inte ut någon avgift för det.
Jakt på skabbräv kan dock vara svårt att genomföra. Då räven hela tiden rör på sig och är den svår att följa. Jakt bedrivs inte heller i tätbebyggelse av säkerhetsskäl.
Rävskabb orsakas av ett kvalster som oftast angriper hunddjur, mer sällan kattdjur. Rävskabb kan även smitta våra husdjur.
Läs mer om rävskabb på SVA:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fåglar
Du kan kontakta Stockholm viltfågelrehab. De kan hjälpa till både med information och vid behov omhändertagande av fågeln.
Läs mer på Stockholm viltfågelrehabs sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vad gör jag om jag hittar döda vilda fåglar i naturen?
Rapportera! Om du hittar flera döda fåglar ska du rapportera det till SVA. Då kan de ta in fåglarna för provtagning och obduktion.
- Rapportera via telefon 018-674 000
- Rapportera på SVA:s webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Generellt ska du vara noga med handhygien om du hanterar döda djur och fåglar som du hittar i naturen. Det beror på att det finns vissa smittor hos djur som även kan drabba människor.
Använd handskar och munskydd om du måste flytta ett dött djur och tvätta händerna efteråt.
- Ha goda hygienrutiner.
- Skydda dina djur från direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras avföring.
- Följ Jordbruksverkets restriktioner för aktuell skyddsnivå. Just nu gäller skyddsnivå 2 i Stockholms län.
- Det bästa skyddet är att hålla dina fjäderfän/fåglar inomhus. I skyddsnivå 2 är detta också ett krav om du säljer ägg eller kött. Om du har hobbyhöns får de gå ut i en rastgård men då ökar riskerna. Foder och vatten ska då också helst ges inomhus. I annat fall skyddat under tak i rastgården.
- Var observant på sjukdomssymtom som kan vara fågelinfluensa. Såsom ökad dödlighet, minskad äggproduktion, nedsatt allmäntillstånd, minskad aptit/törst, blåaktiga missfärgningar i huden. Kontakta i så fall veterinär skyndsamt.
Stora rovdjur
Skandobs är en e-tjänst där du kan rapportera dina observationer av björn, järv, lodjur eller varg.
Genom att du rapporterar dina obseravationer bidrar du till kunskapen om rovdjurens utbredning och antal i Skandinavien.
Du kan rapportera direkt via länken här under. Du kan även ladda ned Skandobs som app till din mobil där appar finns.