Skolresor och skolskjuts
Information inför terminsstart
Elever som har fått ett SL-kort kommer att få en biljettlänk. Denna länk skickas ut via mejl i vårdnadshavarportalen när en ny termin börjar.
Ni laddar ner länken till det SL-kort som ni har fått. Om vi har gett er annan information i beslutet, följer ni den istället.
Ditt barn kan ha rätt till skolskjuts. Det kan vara i form av skolbuss, SL-kort eller taxi. Bedömningen baseras på flera faktorer. Om ditt barn har ett funktionshinder eller det finns andra särskilda omständigheter, tas detta också i beaktning. Elever i fritidsverksamhet har inte rätt till skolskjuts.
SL, skolbuss eller taxi
Om du bor i Österåker och uppfyller vissa krav, kan du få skolskjuts med SL-kort. Detta kan gälla för flera läsår. SL blir då ditt huvudsakliga sätt att ta dig till skolan.
För dig som saknar tillgång till allmän kollektivtrafik, skapar vi skolbusslinjer. Det kan också hända att vi bedömer att det inte är säkert för dig att resa till skolan på egen hand.
Går du i en anpassad skola eller av någon anledning behöver hämtas hemma, påverkas du inte av detta. Du kan fortfarande få skolskjuts med taxi, om din ansökan godkänns.
Kom ihåg att du behöver göra en ny ansökan varje läsår om du vill ha skolskjuts med taxi eller skolbuss
Skollagen och riktlinjer från Österåkers kommun styr rätten till skolskjuts.
Om du är elev i en kommunal grundskola, kan du få skolskjuts gratis. Detta gäller om du uppfyller avståndskravet, trafikförhållandena, om du har en funktionsnedsättning eller om det finns andra särskilda skäl.
- Skollagen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- och i Österåkers kommuns riktlinjer för skolskjuts
Länk till annan webbplats..
Avståndet mellan skolan och elevens folkbokföringsadress
- I förskoleklass: minst 2 kilometer
- I årskurs 1–3: minst 3 kilometer
- I årskurs 4–9: minst 4 kilometer
För att en elev ska ha rätt till skolskjuts vid växelvis boende, krävs det att både eleven och båda vårdnadshavarna är folkbokförda i Österåkers kommun. Skolskjuts prövas från båda vårdnadshavares bostadsadresser.
Om en elev går i en anpassad skola eller av särskilda skäl behöver hämtas i hemmet, behövs ett intyg. Detta intyg ska bifogas med ansökan.
Elever som uppfyller kraven kan få ett SL-kort. Detta gäller både för de som går i kommunala och fristående skolor. Om en elev går i en fristående skola, bedöms rätten till SL-kort utifrån vilken skola kommunen skulle ha placerat eleven i.
Det kan hända att en elev behöver skolskjuts till en annan skola än den kommunen valt. I dessa fall kan skolskjuts beviljas, förutsatt att det inte skapar organisatoriska problem eller extra kostnader för kommunen. Extra kostnader kan till exempel vara att införa en ny skolbusslinje, ändra en befintlig rutt eller anlita en taxi. Om skolskjuts inte kan ordnas av dessa skäl, kan eleven istället få ett SL-kort.
Om en elev tidigare haft rätt till skolskjuts med SL-trafik till den skola kommunen valt, har eleven också rätt till SL-kort till en annan skola. Detta eftersom det inte medför några extra kostnader för kommunen.
Använd karttjänst för att beräkna avstånd
Med vår tjänst "Karta - Beräkna avstånd" kan du få en uppfattning om du kan ha rätt till skolskjuts eller elevresa.
Karta – beräkna avstånd mellan bostad och skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tjänsten baseras på avståndet mellan din bostad och den skola du har anvisats av kommunen. Kom ihåg att kartan endast ger en uppskattning av avståndet. Den garanterar inte att du får skolskjuts.
- För att använda tjänsten, skriv in din hemadress och namnet på din anvisade skolan. Klicka sedan på "Hämta vägbeskrivningar".
- Kartan visar då avståndet till skolan och hur vi har räknat ut det. Vi räknar ut avståndet baserat på den närmaste säkra gång- och cykelvägen mellan din bostad och skolan.
- Om du har några funderingar kring vår karttjänst eller hur vi utför beräkningar, tveka inte att kontakta oss. Du når oss enklast genom att skicka ett mail till gis@osteraker.se.
Beviljas för ett läsår i taget
- Skolskjuts kan du få i form av skolbuss, taxi eller SL-kort. Varje läsår behöver du ansöka på nytt om du åker med skolbuss eller taxi. Om du åker med SL-kort kan du få skolskjuts för en längre period.
- Ansökan för skolskjuts med skolbuss eller taxi ska du skicka in till kommunen i april varje år.
- Ansöker du om skolskjuts med SL-kort ska du skicka in din ansökan i början av maj.
- Om du skickar in din ansökan under läsåret kommer vi att behandla den så snabbt vi kan. Det tar ungefär tre veckor att behandla en ansökan om skolskjuts. Under perioden maj till augusti kan det ta lite längre tid.
Behandling av personuppgifter , 133.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Ansök med e-legitimation
För att ansöka om skolskjuts använder du vår e-tjänst Optiplan. Du loggar in med ditt BankID. Där kan du välja om du vill få ditt beslut via e-post eller brev.
Du kan också se ditt beslut genom att logga in i e-tjänsten för skolskjuts med hjälp av bank-id.
Ansökan utan e-legitimation
Saknar du e-legitimation via Bank-id gör du din ansökan via blankett.
- Vill du ha ett fysiskt SL-kortet skickas det ut med posten. Ni kan även välja att ladda ned biljettlänken digitalt via SL-appen.
- Du som tidigare har fått ett SL- kort av kommunen får inget nytt hemskickat. Du använder det du redan har.
- Har du tappat bort SL-kortet som du har fått av kommunen tidigare behöver du själv köpa ett nytt kort.
- Biljettenlänken skickas ut via mail i vårdnadshavarportalen. Där kan du hämta den med bank-id.
- Du behöver själv ladda ned biljettlänken på SL-kortet. Det gör du genom att klicka på länken du har fått i vårdnadshavarportalen.
Hittar du inte den information du söker, finns det hjälp att få
Om du har frågor om skolskjuts kan du kontakta Servicecenter på telefon 08-540 810 00 eller skicka e-post till servicecenter@osteraker.se