Österåkers kommuns logotype

KonstQuiz - Bengt Amundin

En äldre herre i rutig skjorta och mörk jacka hugger i ett stenblock.

Skulptören Bengt Amundin in sin ateljé. Fotograf: Mona Wassén

Bengt Amundin, föddes 1915 i Göteborg och dog 2011 i Österåker. Han utbildade sig vid Slöjdskolan i Göteborg och senare även vid dåvarande Konstakademin i Stockholm. Han bodde och verkade många år i Margretelund i Österåkers kommun.

Bengt Amundins skulpturer kännetecknas av rena former. Skulpturens volym och rumverkan intresserade honom. Bengt Amundin fascinerades av rymden; den skulpturala rymden såväl som den fysiska rymden. Skulpturen Rymdvolym från 1967 skapade han två är innan den första människan tog sitt första steg på månen.

Bengt Amundin blev känd för en bredare allmänhet under H55, en internationell utställning för arkitektur, bostad, formgivning och konstindustri som ägde rum 1955 i Helsingborg. På mässan medverkade även Bruno Mathsson, Stig Lindberg och Astrid Sampe. I Österåker finns flera offentliga verk av Bengt Amundin. Men han finns representerad på flera platser i Sverige, inte minnst i grannkommuner som Täby och Årsta i Stockholm.

Testa dina konst-kunskaper!

Det ett konst-quiz och det handlar om några av Bengt Amundins konstverk som du kan se i Österåker.

När du avslutat vårt quiz får du gärna maila dina synpunkter till kulturadmin@osteraker.se. Vi lottar ut en konstbok bland inkomna svar.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.