Österåkers kommuns logotype

Mitt Österåker

Ungas röst är viktig för att bygga ett tryggt och hållbart framtida Österåker. Mitt Åkersberga är konstprojekt med fokus på demokrati, där ungas röst kring trygghetsfrågor och samhällsfrågor synliggörs.

11 dörrar, 11 platser, 11 berättelser

Genom video- och ljudpromenader, som deltagarna skapar tillsammans med konstnären, lyfts olika individers berättelser och verket belyser varierande perspektiv kring att leva och bo i Österåker. Berättelserna blir till ett tillfälligt konstverk som ställs ut 12 juni–15 augusti, och är synligt genom olikfärgade dörrar placerade utomhus i kommunen. Konstutställningen Mitt Österåker är tänkt att upplevas på plats även om utställningen är digital. Tanken är att du som besökare vandrar samma sträcka som deltagarna som skapat promenaden och med filmen som guide.

I år skapar en grupp seniorer nästa tillfälligt offentliga konstverk baserat på egna berättelser kring intressanta platser i Österåker. Utöver dessa tre berättelser återkommer ungdomarnas videopromenader från 2019-2020. Det konstnärliga arbetet leds av Markus Emilsson och projektet arrangeras av Österåkers kommun. De seniora videopromenader startar vid en rosa dörr. Ungdomarnas videopromenader startar vid en gul dörr. Videopromenaderna är listade här nedan.

Konstprojektet är ett led i kommunens arbete kring social hållbarhet och det globala målet ”Hållbara städer och samhällen”. Tanken är att skapa utgångspunkt för gemensamma samtal kring våra offentliga platser i Åkersberga, både som individuella konstuttryck och ögonblicksbilder från sommaren 2019, men också kring framväxt av nya offentliga platser.

Österåker är idag en av de kommuner som växer mest i Sverige. Framöver planeras för nya stadsmiljöer med småstadskaraktär och många nya platser för möten och rekreation. Österåkers kommun vill utveckla samtalet med kommunens unga för att bättre ta tillvara deras perspektiv i samhällsfrågor och kommunens utveckling.

Filmernas länkar är längre inte aktiva

  1. Cirkulationsplatsen - Alicia 

    I denna promenad får du ta del av Alicias tankar om att leva och bo i Åkersberga. Videopromenaden är 10 minuter lång och går genom ”Circle K-tunneln” under cirkulationsplatsen för Roslagsvägen. Start: Bergaparksvägen / Norrgårdsvägen. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
  2. Norrgårdsvägen – Vindar

    Vilka platser har varit avgörande för din tillvaro och för hur ditt liv har utvecklats? Vindar bor på Norrgårdsvägen och i hans videopromenad guidas du fram till en av de viktigaste platserna för honom. Promenaden går upp längs Norrgårdsvägen och avslutas vid nummer 29. Cirka 16 minuters promenadtid. Start: Hackstavägen Alceahuset. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
  3. Twilight Zone – Selma & Tuva

    Ett gränsland av stad och land. En twilight zone mellan dag och natt. Ett område med skiftande identiteter och kulturer. En plats är inte bara en sak, lika lite som du och jag bara är en sak. I denna promenad får du möta Selma och Tuvas tankar om ett skiftande Åkersberga. Den cirka 15 minuter långa videopromenad startar strax bortanför Österåkers Sportcentrum och slutar bara hundra meter från där den startar. Start: Sporthallen Hackstavägen. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
  4. Söraspåret – Gustaf

    I en 18 minuters promenad runt Söraspåret får du möjlighet att njuta av skogen, dofterna från natur och berättelser från Gustaf. Han går här flera gånger i veckan och nu kan ni virtuellt slå följe. Start- och slutpunkt är vid Söraspårets parkering som du hittar i slutet av Fjärilsvägen. Mobilsignalstäckningen kan varierar på skogsslingan vilket kan medföra en risk att filmen hackar. Start: Söraspåret. Du kommer gå längs elljusspåret och framkomligheten är bra men sträckan är lite kuperad. Karta
  5. Trastsjöskogen – Linus

    Hur hittar vi de rum som vi behöver för att trivas? Var kan vi söka oss för att skapa livskvalitet? Linus vill bjuda in dig till en 21 minuters vandring längs smala naturstigar i Tallsättraskogen, en plats som är viktig för hans välbefinnande. Mobilsignalstäckningen kan varierar på skogsslingan vilket kan medföra en risk att filmen hackar. Start: Björksättraskogen – Högsätra busshållplats. Denna promenad har begränsad tillgänglighet och lämpar sig inte för barnvagn, rullstol eller rullator. Karta.
  6. Åkersberga station – Alex

    Det här är en plats som är det första och det sista som många möter när de besöker Åkersberga. Det är en central plats före Österåker och den har påverkat hela kommunens historia. Alex befinner sig ofta på buss- och tågstationen och nu får du möjlighet att ta del av hans perspektiv och tankar om denna plats. Videopromenaden är 10 minuter och börjar på busstationen, jämte Stationsvägen vid Åkersberga centrum och slutar på tågperrongen. Start: Tågstationen. Videopromenaden har god tillgänglighet och du tar dig fram smidigt. Karta.
  7. Kanalpromenaden – Carl-Hampus

    Ett uppskattat promenadstråk, en väg att strosa långsamt, en promenad med många vilostopp och en led med möjliga möten. I denna videopromenad får du gå längs kanalen en solig försommardag. Du kommer färdas i ensamhet under stora sträckor men då och då knackar Carl-Hampus på och delar tankar om sitt Åkersberga. Promenaden börjar jämte det lilla röda huset vid slussen för att sedan gå över spången, upp för trapporna till gång- och cykelbanan. Därifrån följer vi den asfalterade vägen ända fram till Klappbryggan. Promenaden tar 25 minuter att gå. Start: Slussen kanalen. Det är bra framkomlighet hela vägen efter de inledande 4 minuterna. Är du rullstolsburen eller har barnvagn så starta din promenad på gång-och cykelbanan. Karta.
  8. Maggan – Linda & Linnéa

    Margretelunds IP, ”Maggan” är inte bara fotboll, det är också uppväxt, framgång, trygghet, besvikelse och gemenskap. Var finns din trygga plats? Var finns din plats av gemenskap? Margretelunds Idrottsplats har varit ett viktigt ställe för både Linda och Linnéa. De har tillbringat många timmar på fotbollsplanerna där men också byggt vänskapsrelationer och skapat ett bättre liv för sig själva på denna plats. I en 17 minuters videopromenad får du ta del av Linda och Linnéas tankar om denna plats. Promenaden börjar och slutar vid parkeringen till Margretelunds idrottsplats. Start: Margretelunds IP. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
  9. Trastsjöskogen – En promenad för alla och en var, av Ed (Rosa dörr)
    Genom en stillsam promenad med fokus på tillgänglighet delar Ed med sig av sina tankar och sitt liv i Österåker. Promenaden går i sälfolkets fotspår längs Trädslingan genom Trastsjöskogen och tar ca 16 minuter. Den börjar och slutar vid parkeringsplatsen intill Kolgärdet. Start: Promenaden är 900 meter lång och börjar och slutar vid parkeringsplatsen vid Kolgärdet. Framkomligheten är mycket god och det går att ta sig fram med rullstol, barnvagn och rullator. Karta. Länk till annan webbplats.
  10. Promenad mot Skärgården – Ragnar (Rosa dörr)
    I denna promenad vandrar du längs Åkers kanal ackompanjerat av Ragnars berättelser om ett liv i Österåker; där båt och skärgård varit viktigt. Du får också veta mer om historien kring kanalen och om Trälhavets Båtklubb. Start: Promenaden börjar utanför Zäll´s Smokehouse vid bron och fortsätter sedan ned mot sjösättningsplatsen vid Tunafjärden. Den tar ca 13 minuter att gå. Sträckan har god tillgänglighet och fungerar för rullstol, barnvagn och rullator. Karta. Länk till annan webbplats.
  11. Länsmansgården – en Hop on – Hop off promenad av Elisabeth. (Rosa dörr)
    Här kryssar du över gräsmattan, grusgångar och över små broar. Du snirklar dig mellan rabatter, går under äppelportalen och genom barnens trädgård. Elisabeth har skapat en guidad promenad och visar några av sina favoritplatser på Länsmansgården. Du uppmuntras att hoppa av och på när du vill under promenadens gång. Start: Promenaden börjar och slutar vid jordkällaren på Länsmansgården. Promenaden tar ca 12 minuter. Tillgänglighet med rullstol och rullator, men se upp med grus och gräs på området. Karta. Länk till annan webbplats.

Foto på Markus Emilsson

Markus Emilsson, konstnärlig ledare för "Mitt Österåker"

För fem år sedan flyttade jag från Stockholm till Växjö. Det har medfört ett utvecklat intresse för lokala berättelser och relationer. Frågor kring ”var” jag arbetar och publicerar mina arbeten samt ”hur”, med vilka och i vilka sorts processer, jag skapar konst har blivit förstärkta komponenter i min praktik.

I Mitt Österåker, som är ett deltagarbaserat konstprojekt som utgår från olika offentliga plats förenas dessa intressen. Mitt Österåker handlar om att se. Att se sin omgivning, sin vardag och sitt sammanhang. Att se de fysiska rummen, våra offentliga platser och titta på dem både i ett makro- och ett mikroperspektiv. Att se något handlar också om att titta bortanför det fysiska. Att lyssna, dofta och känna in. Vilken status har en plats? Vem äger den? Varför finns den? Vad säger platsen om dig och vad kan du berätta om dig själv utifrån en plats?

Plats och människa är ett relationsdrama, vi skapar platser och platser skapar oss. De är vår historia, vår samtid och de bygger vår framtid. Det är inte alltid självklart och lätt att se sammanhangen och möjligheterna kring en plats. Att se något handlar just om det. Det handlar om att vara nyfiken på det stora och det lilla. Att ta in det synliga och lyssna till det dolda. Att avtäcka och formulera sin historia, sina relationer och kanske även uttrycka sina förhoppningar. Att se…att verkligen se, handlar om så mycket mer än att bara titta.

Är du nyfiken på att vet mer om mig så kika in på markusemilsson.se Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och presentation av mig då jag berättar om mitt arbete.

Du behöver

  • Laddad telefon eller surfplatta (samt hörlurar för bättre upplevelse)
  • App som kan läsa QR-kod (nyare telefoner kan läsa av QR-kod via kameran)

Instruktion

  • Välj promenad och leta rätt på startpunkten och dess gula dörr
  • Skanna av dörrens QR-kod med din mobil för att starta filmen (du kan också här på sidan starta filmen via en direktlänk)
  • Nu är du redo att börja promenera

Så här ser en QR-kod ut:

 

Bild på QR-kod

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.