Österåkers kommuns logotype

Mitt Åkersberga

Ungas röst är viktig för att bygga ett tryggt och hållbart framtida Österåker. Mitt Åkersberga är konstprojekt med fokus på demokrati, där ungas röst kring trygghetsfrågor och samhällsfrågor synliggörs.

8 dörrar, 8 platser, 8 berättelser

Mitt Åkersberga är ett konstprojekt av Markus Emilsson där 10 ungdomar i åldrarna 16–18 år delar med sig av sina tankar om att bo och leva i Åkersberga. De har valt 8 olika platser runt om i Åkersberga och med platsen som språngbräda bjuder de in dig till en ljud- och videopromenad. De 8 videopromenaderna utgör ett tillfälligt offentligt konstverk som gick att ta del av runt om i Åkersberga. Konstprojektet hade vernissage 2019 och återvisades 2020 mellan 16 juni – 20 september.

Starten för varje videopromenad eller snarare ingången till varje berättelse är utmarkerad med en gul dörr. Du tar del av de olika berättelserna genom din mobiltelefon eller surfplatta samtidigt som du går promenaden som visas i videon. Håll jämna steg med videon så hittar du vägen. Genom att läsa av QR-koden på dörren får du fram rätt promenad och berättelse. För en bra omslutande ljudupplevelse bör du använda hörlurar.

De olika berättelserna utgör ett samlat verk så passa på att söka upp och gå de olika promenaderna under utställningstiden. Berättelserna står i dialog med varandra och tillsammans ger de olika perspektiv om att var ung i Österåker och Åkersberga. Ung kvinna, ung man, ung med funktionsvariationer, ung med olika kulturella erfarenheter och tillhörighet.

Under projekttiden finns videopromenaderna alltid tillgängliga, så du kan gå dem när du vill på dygnet. Varmt välkommen and off you go!

Konstprojektet är ett led i kommunens arbete kring social hållbarhet och det globala målet ”Hållbara städer och samhällen”. Tanken är att skapa utgångspunkt för gemensamma samtal kring våra offentliga platser i Åkersberga, både som individuella konstuttryck och ögonblicksbilder från sommaren 2019, men också kring framväxt av nya offentliga platser.

Österåker är idag en av de kommuner som växer mest i Sverige. Framöver planeras för nya stadsmiljöer med småstadskaraktär och många nya platser för möten och rekreation. Österåkers kommun vill utveckla samtalet med kommunens unga för att bättre ta tillvara deras perspektiv i samhällsfrågor och kommunens utveckling.

Filmernas länkar är längre inte aktiva

 1. Cirkulationsplatsen - Alicia 

  I denna promenad får du ta del av Alicias tankar om att leva och bo i Åkersberga. Videopromenaden är 10 minuter lång och går genom ”Circle K-tunneln” under cirkulationsplatsen för Roslagsvägen. Start: Bergaparksvägen / Norrgårdsvägen. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
 2. Norrgårdsvägen – Vindar

  Vilka platser har varit avgörande för din tillvaro och för hur ditt liv har utvecklats? Vindar bor på Norrgårdsvägen och i hans videopromenad guidas du fram till en av de viktigaste platserna för honom. Promenaden går upp längs Norrgårdsvägen och avslutas vid nummer 29. Cirka 16 minuters promenadtid. Start: Hackstavägen Alceahuset. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
 3. Twilight Zone – Selma & Tuva

  Ett gränsland av stad och land. En twilight zone mellan dag och natt. Ett område med skiftande identiteter och kulturer. En plats är inte bara en sak, lika lite som du och jag bara är en sak. I denna promenad får du möta Selma och Tuvas tankar om ett skiftande Åkersberga. Den cirka 15 minuter långa videopromenad startar strax bortanför Österåkers Sportcentrum och slutar bara hundra meter från där den startar. Start: Sporthallen Hackstavägen. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.
 4. Söraspåret – Gustaf

  I en 18 minuters promenad runt Söraspåret får du möjlighet att njuta av skogen, dofterna från natur och berättelser från Gustaf. Han går här flera gånger i veckan och nu kan ni virtuellt slå följe. Start- och slutpunkt är vid Söraspårets parkering som du hittar i slutet av Fjärilsvägen. Mobilsignalstäckningen kan varierar på skogsslingan vilket kan medföra en risk att filmen hackar. Start: Söraspåret. Du kommer gå längs elljusspåret och framkomligheten är bra men sträckan är lite kuperad. Karta
 5. Trastsjöskogen – Linus

  Hur hittar vi de rum som vi behöver för att trivas? Var kan vi söka oss för att skapa livskvalitet? Linus vill bjuda in dig till en 21 minuters vandring längs smala naturstigar i Tallsättraskogen, en plats som är viktig för hans välbefinnande. Mobilsignalstäckningen kan varierar på skogsslingan vilket kan medföra en risk att filmen hackar. Start: Björksättraskogen – Högsätra busshållplats. Denna promenad har begränsad tillgänglighet och lämpar sig inte för barnvagn, rullstol eller rullator. Karta.
 6. Åkersberga station – Alex

  Det här är en plats som är det första och det sista som många möter när de besöker Åkersberga. Det är en central plats före Österåker och den har påverkat hela kommunens historia. Alex befinner sig ofta på buss- och tågstationen och nu får du möjlighet att ta del av hans perspektiv och tankar om denna plats. Videopromenaden är 10 minuter och börjar på busstationen, jämte Stationsvägen vid Åkersberga centrum och slutar på tågperrongen. Start: Tågstationen. Videopromenaden har god tillgänglighet och du tar dig fram smidigt. Karta.
 7. Kanalpromenaden – Carl-Hampus

  Ett uppskattat promenadstråk, en väg att strosa långsamt, en promenad med många vilostopp och en led med möjliga möten. I denna videopromenad får du gå längs kanalen en solig försommardag. Du kommer färdas i ensamhet under stora sträckor men då och då knackar Carl-Hampus på och delar tankar om sitt Åkersberga. Promenaden börjar jämte det lilla röda huset vid slussen för att sedan gå över spången, upp för trapporna till gång- och cykelbanan. Därifrån följer vi den asfalterade vägen ända fram till Klappbryggan. Promenaden tar 25 minuter att gå. Start: Slussen kanalen. Det är bra framkomlighet hela vägen efter de inledande 4 minuterna. Är du rullstolsburen eller har barnvagn så starta din promenad på gång-och cykelbanan. Karta.
 8. Maggan – Linda & Linnéa

  Margretelunds IP, ”Maggan” är inte bara fotboll, det är också uppväxt, framgång, trygghet, besvikelse och gemenskap. Var finns din trygga plats? Var finns din plats av gemenskap? Margretelunds Idrottsplats har varit ett viktigt ställe för både Linda och Linnéa. De har tillbringat många timmar på fotbollsplanerna där men också byggt vänskapsrelationer och skapat ett bättre liv för sig själva på denna plats. I en 17 minuters videopromenad får du ta del av Linda och Linnéas tankar om denna plats. Promenaden börjar och slutar vid parkeringen till Margretelunds idrottsplats. Start: Margretelunds IP. Promenaden har hög tillgänglighet och passar rullstol, rullator och barnvagn. Karta.

Foto på Markus Emilsson

Markus Emilsson, konstnärlig ledare för "Mitt Åkersberga"

Mitt Åkersberga handlar om att se. Att se sin omgivning, sin vardag och sitt sammanhang. Att se de fysiska rummen, våra offentliga platser och titta på dem både i ett meta- och microperspektiv. Att se något handlar också om att titta bortanför det fysiska. Att lyssna, dofta och känna in. Vilken status har en plats? Vem äger den? Varför finns den? Vad säger platsen om dig och vad kan du berätta om dig själv utifrån en plats? Plats och människa är ett relationsdrama, vi skapar platser och platser skapar oss. De är vår historia, vår samtid och de bygger vår framtid. Det är inte alltid självklart och lätt att se sammanhangen och möjligheterna kring en plats. Att se något handlar just om det. Det handlar om att vara nyfiken på det stora och det lilla. Att ta in det synliga och lyssna till det dolda. Att avtäcka och formulera sin relation och kanske även uttrycka sina förhoppningar. Att se…att verkligen se, handlar om så mycket mer än att bara titta.

Du behöver

 • Laddad telefon eller surfplatta (samt hörlurar för bättre upplevelse)
 • App som kan läsa QR-kod (nyare telefoner kan läsa av QR-kod via kameran)

Instruktion

 • Välj promenad och leta rätt på startpunkten och dess gula dörr
 • Skanna av dörrens QR-kod med din mobil för att starta filmen (du kan också här på sidan starta filmen via en direktlänk)
 • Nu är du redo att börja promenera

Så här ser en QR-kod ut:


Bild på QR-kod
Folk och kultur logotyp

Projektet Mitt Österåker utvalt till Folk och Kultur 2021

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.