Österåkers kommuns logotype

Musikfilmer 2023

Tre musikskoleelever i Österåker fick i uppdrag att komponera musik till offentlig konst i kommunen som sommarjobb. Eleverna har själva valt ut ett konstverk de inspireras av. Välkommen till Min inspiration!

”Vem spelar på sin pipa, en låt av gryningsluft – för himmelsk att begripa, höjd över allt förnuft”. Hjalmar Gullbergs dikt har inspirerat till skulpturen av vallgossen i brons, den förklädde guden som finns mitt ibland oss av Lena Lervik. Förklädd Gud härrör från den grekiska gudasagan om Apollo som vandrade förklädd bland människor på jorden. Skulpturen är placerad vid kanalen.

Högt upp mot himlen blir den synlig. Det kan dröja ett tag innan du ser den, men rätt vad det är upptäcker du två människor i profil som förmedlar en öm bild av kärleken genom sin kyss. Kyssen består av flera horisontella stålvajrar som är förtätade på vissa partier. På så vis kan en bild uppstå. Konstverket av Eva Marklund kan betraktas från två håll. Om du vänder blicken mot kanalen blir träden en del av konstverkets bakgrund, men om du ser åt andra hållet så blir istället himmelen fond.

En blomma skapad av händer som sträcker sig ut som blomblad möter oss i Röllingbyparken. Konstverket Kram är skapad av Birgitta Muhr. Birgitta Muhr använder sig ofta av djur och natur i sin konst. Hon arbetar med flera olika material och metoder i sitt konstnärskap såsom skulptur, måleri och video. Hennes konst är ofta lekfull och lite finurlig. Hon har till exempel gjort en gatlykta som blev så trött att den behövde sätta sig ner i Örebro stadspark.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: