Österåkers kommuns logotype

Kultur

På ett betongfundament står en metallskulptur i form av två händer som möts likt en bro.

Verket Vägen till en morgondag, bro utan ände av Erik Wennerstrand.

I Österåkers kommun finns kultur för alla intressen och åldrar. Upplev konst, teater, konserter och besök någon av våra kulturella platser som Berga teater, Österåkers konsthall, Länsmansgården, Biskopstuna och Österåkers bibliotek. I Österåker erbjuder även föreningslivet ett brett kulturutbud.

Det finns ett rikt kulturliv i Österåker, både för dig som vill engagera dig själv och för dig som föredrar att njuta av upplevelserna som erbjuds. Nedan följer ett sammandrag men klicka dig gärna genom länkarna till vänster.

Barn och unga

Genom skolan erbjuds alla elever i Österåker, från förskola till och med gymnasiet, scenkonst, musik och film. Det finns tre musikskolor för intresserade att anmäla sig till. Våra fritidsgårdar är populära och erbjuder flera aktiviteter eller en möjlighet att bara slappna av i en trygg miljö.

Film

Österåker satsar stort på film för unga och seniorer och erbjuder kurser, sommarprojekt och utlåning av utrustning just för film. Unga har spelat in VR-filmer som nu visas för seniorer på träffpunkter, de har även filmat och tonsatt flera av kommunnens konstverk. Du kan läsa mer om projekten här.

Berga teater

Berga teater är kommunens egen gästspelsscen och plats för bland annat konserter, teater, dans, skoluppspel och föreläsningar. Mer om teatern och dess evenemangskalender ser du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Konst

För den konstintresserade rekommenderas en konstvandring utmed Åkers kanal. Det finns en konstbroschyr att hämta i servicecenter och en interaktiv konstkarta på webben. Du kan även ladda ned appen Upptäck konsten som ger dig information om olika verk. Läs mer om det, våra konstverk och se filmer om dem här.

Kulturhistoria

Österåker har ett långt och rikt kulturarv som sträcker sig ända till stenåldern som du kan se i Säljägarnas bosättning vid Tråsättra. Några andra intressanta platser är Biskopstuna, Wira bruk, Ekbackens hembygdspark och Tingshuset. Du hittar mer information under våra sevärdheter och även under Kulturhistoria och Kulturarv.

Flera av våra historiska byggnader förvaltas av hembygdsföreningarna som Österåkers Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Ljusterö hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En hel lista på alla våra föreningar hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kultur på finska

Österåkers kommun är ett finskt förvaltningsområde. Det innebär att du som talar finska har särskilda rättigheter. Kommunen arbetar för att du som tillhör en nationell minoritet ska ha möjlighet att behålla och utöva din kultur.

Du hittar finsk information om kulturaktiviteter på kommunens finska sidor. De flesta aktiviteterna är tvåspråkiga.

På sidan nationella minoritetsspråk kan du läsa mer om rättigheter, vilka språk som är i minoritet och om Österåkers uppdrag som finskt förvaltningsområde.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.