Båtar och hamnar

Österåkers kommun har en fantastisk kust och ett fantastiskt skärgårdsliv. Det är en miljö som skänker ro, harmoni, äventyr, upplevelser och motion. Välkommen att besöka oss med båt.

Vågor som kluckar, solvarma klippor och fiskmåsarnas sång. Sommaren är aldrig så härlig som i skärgården. Upptäck allt som Österåkers öar erbjuder.

Åkers kanal

Det finns cirka 5-6 gästplatser vid industribron Sågvägen där djupet är cirka två meter. Där får du ligga kostnadsfritt i högst 24 timmar. Vid frågor kontakta hamnkaptenen.

Österskärs havsbad, Solbrännan

Bredvid Österskärs havsbad finns en gästbrygga som rymmer cirka 8 gästplatser.

Slussen är nu öppen igen efter restaurering

Åkers kanal är ett vattendrag i Österåkers kommun. Kanalen är en förbindelse mellan sjön Garnsviken och Tunaviken, som tillhör Trälhavet. Åkers kanal byggdes 1822–1824. Nuvarande slussportar är från 1914.

Om du vill slussa med din båt så kontaktar du slussvakten.

På Tuna Hamns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om priser och tider för slussning och annat.

  • Kanalens längd är 10,7 kilometer
  • Den bearbetade sträckan är 3,7 kilometer.
  • Djupet under lägsta vattenytan är 2,1 meter
  • Bottenbredden 8,9 meter.
  • Segelfri höjd är 2–3 meter.

Det är lag på att tömma toaletten på land

Genom att tömma båttoan på specifika tömningsstationer, och inte i hav, sjöar eller vattendrag, hjälper du till att minska övergödningen av våra vatten liksom risken för hälsoproblem. Förbudet gäller alla fritidsbåtar förutom de som är k-märkta och i hela Sveriges sjöterritorium.

Karta över tömningsstationer

Transportsyrelsens webbplats hamnkartan.net Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hittar du en karta över tömningsstationer i Sverige. Transportstyrelsen har även tagit fram en app som guidar dig till närmaste tömningsstation. På Transportstyrelsens webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.kan du läsa om appen och hur du laddar ner den.

Skrapa färg från båten

Det är viktigt att du skrapar båten på ett sätt så att färgrester kan tas omhand på ett sätt att miljögiftiga färgrester inte kommer ut i naturen eller i grundvattnet.

Måla med rätt (eller ingen) båtbottenfärg

Båtbotten­färger kan innebära utsläpp av giftiga ämnen till kustnära vatten där det finns känsliga vatten­levande organismer. För miljön är det bästa alternativet så klart att inte måla båtbotten alls. Vi har sammanställt tips som underlättar för dig som väljer den vägen.

Det näst bästa är att välja en färg som inte innehåller biocider, de bekämpningsmedel som finns i vissa båtbottenfärger och som dödar levande organismer. 

Här är tips om att skrapa båten, måla båten och en hel del mer.

Publicerad:
Senast uppdaterad: