Österåkers kommuns logotype

Båtar och hamnar

Hamn i kvällsljus med ett flertal båtar vid kajen.

Österåkers kommun har en fantastisk kust och ett fantastiskt skärgårdsliv. Det är en miljö som skänker ro, harmoni, äventyr, upplevelser och motion. Välkommen att besöka oss med båt.

Vågor som kluckar, solvarma klippor och fiskmåsarnas sång. Sommaren är aldrig så härlig som i skärgården. Upptäck allt som Österåkers öar erbjuder.

Åkers kanal

Det finns cirka 5-6 gästplatser vid industribron Sågvägen där djupet är cirka två meter. Där får du ligga kostnadsfritt i högst 24 timmar. Vid frågor kontakta hamnkaptenen.

Österskärs havsbad, Solbrännan

Bredvid Österskärs havsbad finns en gästbrygga som rymmer cirka 8 gästplatser.

Åkers kanal

Åkers kanal är ett vattendrag i Österåkers kommun. Kanalen är en förbindelse mellan sjön Garnsviken och Tunaviken, som tillhör Trälhavet. Åkers kanal byggdes 1822–1824. Nuvarande slussportar är från 1914. Läs mer om Åkers kanal.

Kontakta slussvakten

Vill du slussa med din båt i Åkers kanal i sommar? Du hittar information hos slussvaktaren på Tuna Hamns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fakta om kanalen

  • Kanalens längd är 10,7 kilometer
  • Den bearbetade sträckan är 3,7 kilometer.
  • Djupet under lägsta vattenytan är 2,1 meter
  • Bottenbredden 8,9 meter.
  • Segelfri höjd är 2–3 meter.

Det är lag på att tömma toaletten på land

Genom att tömma båttoan på specifika tömningsstationer, och inte i hav, sjöar eller vattendrag, hjälper du till att minska övergödningen av våra vatten liksom risken för hälsoproblem. Förbudet gäller alla fritidsbåtar förutom de som är k-märkta och i hela Sveriges sjöterritorium. Tömningsstationer i Österåkers kommun.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karta över tömningsstationer

webbplatsen hamnkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hittar du en karta över tömningsstationer i Sverige.

Hushållssopor med mera

För att vi alla ska kunna njuta av ren natur och rent vatten, är det viktigt att vi hanterar avfall på rätt sätt. För dig som båtägare innebär detta att lämna allt avfall från båten i land. Fritidsbåtshamnarna ska se till att det finns mottagningsanordningar för detta.

Läs mer om avfallshantering för fritidsbåtar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skrapa färg från båten

Det är viktigt att du skrapar båten på ett sätt så att färgrester kan tas omhand på ett sätt att miljögiftiga färgrester inte kommer ut i naturen eller i grundvattnet.

Måla med rätt (eller ingen) båtbottenfärg

Båtbotten­färger kan innebära utsläpp av giftiga ämnen till kustnära vatten där det finns känsliga vatten­levande organismer. För miljön är det bästa alternativet så klart att inte måla båtbotten alls. Vi har sammanställt tips som underlättar för dig som väljer den vägen.

Det näst bästa är att välja en färg som inte innehåller biocider, de bekämpningsmedel som finns i vissa båtbottenfärger och som dödar levande organismer. 

Här är tips om att skrapa båten, måla båten och en hel del mer.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.