Drogförebyggande arbete

Det drogförebyggande arbetet är prioriterat i Österåkers kommun och har varit framgångsrikt. Kampen mot droger sker i samverkan och samarbete på lokal, regional och nationell nivå.

Det finns omfattande forskning om vilka faktorer som ökar eller minskar risken för ungdomar att börja använda droger. Den kunskapen är utgångspunkten i kommunens drogförebyggande arbete. Det innebär att Österåkers kommuns drogförebyggande arbete är evidensbaserat och styrs av den forskning som finns.

Vad gör Österåkers kommun?

Kommunen har en övergripande alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelstrategi (ANDTS) och en aktuell handlingsplan.

Samverkan och samarbete är grundstenarna i det drogförebyggande arbetet. Kommunen samarbetar med Polisen, Länsstyrelsen och andra viktiga aktörer för att förebygga att unga ska börja använda droger. Alla verksamheter som arbetar med barn och unga är viktiga i det förebyggande arbetet. Relationen till vårdnadshavare, en fungerande skolgång och en organiserad fritid är också viktiga skyddsfaktorer för barn och unga.

Kommunens drogförebyggande arbete har gett resultat. Polisens trygghetsmätning för 2021 visar att Österåker har uppnått den lägsta nivån av narkotikarelaterade brott på fem år. Här kan du läsa mer om resultaten av det drogförebyggande arbetet i Österåkers kommun.

Vad kan jag göra som förälder?

Tillgången till olika droger varierar över tid. Som vårdnadshavare är det bra om du känner till vilka olika droger som är aktuella bland ungdomar och dess effekter.

Ett tips är att arbeta på din relation till din ungdom. Var nyfiken och fråga hur din ungdom mår och var intresserad av vad som händer i din ungdoms liv. Försök skapa tillit, att din ungdom vet att hen kan ringa dig närhelst det händer något, att du ser till att din ungdom kommer hem om hen hamnar i knipa. Träna också på strategier på hur din ungdom kan agera i olika situationer. Försök ha en så öppen kommunikation du kan med din ungdom så skapar du också förutsättningar för att din ungdom pratar med dig om det är något som tynger hen.

Polisens föräldraskola om droger

Polisen har tagit fram ett utbildningsmaterial för föräldrar om unga och droger. Syftet är att utbilda och uppmärksamma föräldrar på hur lättilgängligt droger är för ungdomar. Ta reda på vad du som förälder själv kan göra.

Se polisens föreläsningar och ladda ner material.

Tips till dig som är tonårsförälder och oroar dig för alkohol och droger

Länsstyrelserna har tagit fram filmer med tips på hur du kan prata med din tonåring om alkohol och hur du säger nej om du blir ombedd att köpa ut.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har tillsammans med länsstyrelserna tagit fram webbplatsen Hejdå alkoholskador Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som tar död på langarmyterna. Där finns filmer och bra argument för dig som är föräldrer eller äldre syskon till någon som ber dig köpa ut.

Om ditt barn tar droger

Behöver du stöd och hjälp, någon att rådfråga eller prata med så finns det vägledning att få och alltid någon som lyssnar.

Om du är orolig för ditt eller någon annans barn kan du alltid rådgöra med socialtjänsten på deras mottagningstelefon eller med MiniMaria.

Om du är orolig för ett barn kan du kontakta socialtjänstens mottagning för att rådgöra hur du går vidare med din oro.

För provtagning och behandling av substansmissbruk, när situationen inte är akut. Stöd till föräldrar och unga

Familjemottagningen vänder sig till familjer för stöd. På familjemottagningen arbetar familjebehandlare och du kan få upp till fem rådgivande samtal utan biståndsbedömning.

Om du misstänker att din ungdom är drogpåverkad, ta er akut till Maria Ungdom på S:t Görans sjukhus.

Vid akut fara ring 112

För rådgivning och behandling av substansmissbruk eller spel om pengar. Vänder sig till ungdomar, vuxna och anhöriga.

Du kan själv kontakta Flotten och få upp till fem rådgivande samtal utan biståndsbedömning.

Elever kan alltid vända sig till sin elevhälsa för att få stöd och vägledning, men också för längre samtalskontakt.

Till ungdomsmottagningen kan alla mellan 12 år fram till 23 årsdagen vända sig.

På ungdomsmottagningen kan du få prata med någon om det som bekymrar just dig, men även bland annat få hjälp med preventivmedel och testa dig för sjukdomar.

Om du är mellan 13 och 23 år, har varit utsatt för ett brott och känner att du behöver stöd kring detta kan du kontakta Stödcentrum för unga brottsutsatta.

Även vårdnadshavare kan kontakta Stödcentrum.

Trygg och säkerhet
Besöksadress
Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
184 86, Åkersberga
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.