Österåkers kommuns logotype

Engagera dig för integration

Många Österåkersbor är aktiva för att välkomna och integrera nyanlända. Här listar vi några exempel på hur du kan engagera dig.

Hyra ut bostad

Under de två första åren i Österåker erbjuds nyanlända ett boende av kommunen. Under den tiden förväntas de nyanlända aktivt leta bostad på egen hand. Har du en bostad eller ett rum som du vill hyra ut till en nyanländ som varit i Österåker i två år? Kontakta oss så kan vi förmedla kontakt. Kommunen agerar inte mellanhand. Du skriver kontrakt direkt med hyrestagaren.

Skicka e-post till integration@osteraker.se om du är intresserad.

Mall för andrahandsuthyrning på Hyresgästföreningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prata svenska

På kafé Prata svenska på Åkersberga kyrkliga centrum finns möjlighet att dricka kaffe, prata svenska och har trevligt tillsammans. Du behöver inte föranmäla dig och det kostar inget. Kafét har öppet på tisdagar klockan 14-16 och finns på Bergavägen 13.

Kafé Prata svenska hos Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mötesplatser

Tillsammans Åkersberga är en politiskt och religiöst obunden förening som vill verka för ökad integration genom möten mellan människor.

Ny kompis?

Vill du lära känna en nyanländ eller är du nyanländ och vill lära känna en etablerad svensk? Eller vill ni bli vänfamilj? Skicka e-post till integration@osteraker.se

Skänka saker

Just nu har vi inget behov av möbler. Det händer att vi gör insamlingar, håll utkik på sociala medier. Har du frågor kan du skicka e-post till integration@osteraker.se

För föreningar

Vill din ideella organisation eller förening bidra till en bättre integration för nyanlända? Välkommen att bekanta dig med VIDA-projektet på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Familjehem, jourhem och kontaktfamilj

  • Att vara familjehem innebär att du tar emot ensamkommande barn och unga under en tid, vanligtvis tills de klarar att leva på egen hand.
  • Att vara jourhem innebär att du med kort varsel tar emot barn och ungdomar under en kortare tid.
  • Att vara en kontaktfamilj eller en kontaktperson handlar om att exempelvis träffa en tonåring på fritiden eller att ta emot ett barn, eller eventuellt ett syskonpar i hemmet en eller ett par veckoslut i månaden.

Skicka e-post till rekryteringsgruppen@osteraker.se för mer information och anmälan om att bli familjehem, jourhem eller kontaktfamilj.

God man

En god man ansvarar för att stötta ensamkommande barn och unga i deras första tid i Sverige. Det innebär att hjälpa till med myndighetskontakter och att se till att det fungerar med boende, skolgång, ekonomi och andra aspekter som är viktiga för att barnet ska få ett fungerande liv.

Kontakta Överförmyndaren i Österåker på:

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.