Ung och utsatt för brott

Tre ungdomar i närbild.

Brott kan se ut på många olika sätt. Du som blivit utsatt är inte ensam! Du som är mellan 10 och 20 år och som har varit med om hot, våld eller övergrepp. Det finns stöd att få. Det finns även stöd för dig som bevittnat brott.

Att utsättas för, eller bevittna brott är ofta en svår upplevelse. Alla människor reagerar på olika sätt, men det är vanligt att man skäms för det som har hänt. Många känner sig också rädda, otrygga eller arga. Det är vanligt att man får svårt att äta, sova och koncentrera sig.

Kanske har du tusen frågor. Varför blev just jag utsatt? Måste jag vittna? Varför reagerar jag så här? Vad händer om jag gör en polisanmälan? Hur går en rättegång till? Tänk om vi träffas igen? Finns det skvaller på nätet? Hur kan jag få stopp på det?

Det hjälper att prata med någon

Ta hjälp från familj, vänner, någon från skolan eller annan du litar på. Om du inte vill prata med någon du känner kan du till exempel ta kontakt med Stödcentrum för brottsutsatta eller Ungdomsjouren Bellis.

Stödcentrum unga brottsutsatta i Täby

Stödcentrum för unga brottsutsatta ger stöd till dig mellan 10 och 20 år som bor i ÖSteråker, Danderyd,Täby, Vallentuna och Vaxholm. Här får du stöd, råd och samtalshjälp. De finns även för dig som bevittnat ett brott. Stödcentrum unga brotsutsatta ger även stöd till föräldrar och skolpersonal.

Ungdomsjouren Bellis i Österåker

De vänder sig till ungdomar i Österåker som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Du som är kompis till någon som blivit utsatt är också välkommen att kontakta dem. Alla volontärer på Bellis har tystnadsplikt. Du kan skicka mejl eller chatta med Bellis Länk till annan webbplats.. Chatten är öppen söndagar klockan 18–20.

Våld är aldrig ok

Du som blir eller har blivit utsatt för våld ska aldrig behöva känna dig ensam. Stöd finns att få. Ungdomsjouren Bellis har tagit initiativ till en dekal som nu finns på platser runt om i kommunen. På dekalen finns QR-koder, som går att
skanna med en mobiltelefon, för att du snabbt ska kunna få kontakt med någon från kommunens socialtjänst, Ungdomsjouren Bellis, Kvinnojouren Österåker eller Svenska kyrkan.

Klicka på bilden för att se hela dekalen

Om du utsätts för hot och våld av någon som du bor ihop med, eller en annan
närstående person, kan du få hjälp och stöd av socialtjänsten i Österåkers kommun. För kontaktuppgifter besök osteraker.se/vald.

Fler tips på hjälp att få

Här hittar du fler som finns där för dig som är ung. Vi har samlat en lista med vilket stöd som finns att få utifrån olika behov och hur du kommer i kontakt dem.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.