Adresser och namnsättning

Kartanål
Utryckningsfordon

En korrekt och tydlig adress är en förutsättning för att räddningstjänst, taxi och andra besökare ska hitta till rätt plats. Som ansvarig fastighetsägare kan du underlätta genom att skylta upp adressnumret på huset, brevlådan eller vid infartsvägen.

I Sverige är det kommunerna som bestämmer gatunamn och adresser, enligt lagen för lägenhetsregister. Kommunen överför adressuppgifterna till ett register hos Lantmäteriet, som i sin tur sprider adresserna vidare i samhället.

-Postnord Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvarar för postnummer och postort, samt placering av postlådor.
-Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvarar för folkbokföring och flyttanmälan.
-Svensk adressändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. svarar på frågor om eftersändning m.m.

Österåkers kommun sätter adresser enligt Svensk standard och enligt de riktlinjer som Lantmäteriet har tagit fram. Bland annat ska numreringen vara stigande i vägens riktning med jämna nummer på höger sida och udda nummer på vänster sida. När en fastighet avstyckas och det inte finns lediga nummer tilldelas ett littera till adressen.

Ny eller ändrad adress?

Brevlåda

När en ny eller ändrad adress blir fastställd och registrerad av kommunen, skickas en bekräftelse till fastighetsägaren. Fastighetsägaren ser till att numrera huset eller brevlådan och ser också till att informera sin närmaste omgivning samt eventuella hyresgäster.

Om gatan du bor på byter namn eller numreras om

Om en gata byter namn eller behöver numreras om genom beslut från kommunen, ska du inte adressändra eller begära en eftersändning eftersom du inte har flyttat. Postoperatörerna är medvetna om att du bor kvar.

Vem ansvarar för skyltning?

Väghållare ansvarar för att vägar blir skyltade. Om infart till enskild väg från kommunal gata finns så ansvarar kommunen för skyltningen där.

Vägvisare

Österåkers kommun använder skyltar med svart text på vit botten. Texten ska finnas på båda sidor av skylten och ska inte innehålla förkortningar. Kommunen kan vara behjälplig vid beställning av nya gatunamnsskyltar.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.