Österåkers kommuns logotype

Ljudguider

Här finns ljudguider som du kan lyssna på. Klicka på knappen och ha en härlig ljudstund!

Järnvägsparkens ljudguider

Om Järnvägsparken

Carlssons Café eller ”Huldas Saloon”

Det populära cafét låg i Åkersbergas centrum på den mark där senare bensinstationen Preem låg. När cafét öppnade 1936 blev det en samlingspunkt för det unga Åkersberga tills det stängde 1961.

Stationshuset

Stationen hette ursprungligen Åkers-Berga, en sammanställning av Berga gård i Åkers socken. Stationshuset byggdes 1901 och fanns kvar till 1943, då det ersattes av en annan stationsbyggnad. Inte heller den finns kvar idag.

Järnvägsbostäderna ”Ladan”

I en ombyggd lada i Järnvägsparken fanns kring förra sekelskiftet sex tjänstebostäder för anställda vid Roslagsbanan. De var på ett rum och kök och hade vedspis och öppen spis.

Åkersberga Ångbryggeri

Ånbryggeriet låg vid Åkers kanal alldeles vid järnvägsbron. Här tillverkades bland annat läsk och svagdricka mellan 1904 och omkring 1920.

Åkers kanal med ångbåten Tuppen

Åkers kanal är själva hjärtat i lekplatsen Här hittar du självklart ångbåten Tuppen, eller S/S Åkers Kanal som var det riktiga namnet på båten som trafikerade kanalen.

Janssons affär

Affären låg strax norr om stationen och drev sin verksamhet från 1901–1968, då byggnaden fick ge plats åt centrumbyggnaden Skutan i Åkersberga centrum.

Signe Paulina och Ubåten Nautilus

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.