En vecka fri från våld

Ett målat konstverk som visar ett abstrakt ansikte.

Illustration av Anton Ljung. elev på Österåkers gymnasium.

En vecka fri från våld är en landsomfattande kampanj- och aktivitetsvecka som uppmärksammas vecka 47. Syftet är att sätta ljuset på det förebyggande arbetet mot våldet i samhället. Särskilt fokus är på mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. I år äger veckan rum den 18–24 november.

Österåkers kommun har sedan 2021 en kommunövergripande strategi och en handlingsplan som visar riktningen för kommunens våldsförebyggande arbete. Det handlar om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Strategin och handlingsplanen utgår ifrån den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Den är ett verktyg för kommuner och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i all verksamhet.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN och stöds av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Veckan arrangeras 2024 för fjärde året i rad i Österåkers kommun.

Civilsamhälle, myndigheter, regioner och kommuner har gått samman under det gemensamma paraplyet En vecka fri från våld. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och att inspirera till lokal och regional aktivitet och samverkan. På så sätt kan det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen drivas framåt.

Abstrakt illustration av en flicka sedd bakifrån med en nalle i famnen.

Illustration av Emilia Ottossson, elev på Österåkers gymnasium.

Aktiviteter under veckan

Måndag - söndag

Programmet för veckan kommer succesivt fyllas på i takt med att föreläsare blir bokade.

Måndag 18 november

Nicolas Lunabba

Tid: 18.00 - 19.30
Plats: Berga teater, Lennart Neckmans väg 8, Åkersberga

Nicolas Lunabba är verksam i organisationen Helamalmö och delar med sig av sina erfarenheter om hur man praktiskt men även på en strukturell nivå kan åstadkomma förändringar i samhället. Nicolas är hedersdoktor i socialt arbete vid malmö universitet och har sommarpratat i P1 sommaren 2021.

Boka plats:

Tisdag 19 november


Tid: 18.00–19.30
Plats: Berga teater, Lennart Neckmans väg 8, Åkersberga

 

Boka plats:

Onsdag 20 november

 

Måndag 25 november

Ljusmanifestation

Tid: 18.00
Plats: Storängstorget, Åkersberga

Tillsammans med ungdomsjouren Bellis anordnar kvinnojouren en ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och särskilt alla de kvinnor som under året mördats genom mäns våld. Popskolan medverkar genom att deras elever spelar musik i samband med manifestationen.

Linnèa Claeson

Tid: 19.00 - 20.30

Plats: Berga teater, Lennart Neckmans väg 8, Åkersberga

Linnéa Claeson är en prisbelönt föreläsare, jurist, tvåfaldig världsmästare i handboll och människorättsförsvarare. I sina föreläsningar pratar Linnéa om ämnen som mod och medmänsklighet, om hur vi kan tänka för att tillsammans skapa ett tryggt och inkluderande samhälle.

Boka plats:

Tisdag 26 november

Simon Häggström

Tid: Klockan 11.00-12.00
Plats: Berga teater, Lennart Näckmans väg 8, Åkersberga

Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang, I skuggan av sektor 5, Systrarna och ensamheten och Den hundrade kvinnan. Han arbetar även som polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm. Utifrån sina böcker kommer Simon att tala om den typen av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle. Det handlar om hur barn och ungdomar, oftast födda och uppvuxna i Sverige, dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik. Kom och lyssna på en ögonöppnande föreläsning där Simon ger oss en inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om.

Boka plats:

En abstrakt illustration av en ung kvinna.

Illustration av Natalie Grybe, elev på Österåkers gymnasium.

Våld i nära relationer
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
vinr@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.