En vecka fri från våld 18-24 november
En vecka fri från våld är en landsomfattande kampanj- och aktivitetsvecka som uppmärksammas vecka 47 varje år. Syftet är att sätta ljus på det förebyggande arbetet mot våldet i samhället. Särskilt fokus är på mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Program för hela veckan
Föreläsningar och program - En vecka fri från våld 2024 , 9.8 MB, öppnas i nytt fönster.
Nicolas Lunabba - social rättvisa i praktiken?
Måndag 18 november, 18-19.30 Österåkers bibliotek
Nicolas Lunabbas personliga berättelse där han med utgångspunkt från sin bok "Blir du ledsen om jag dör?" och relationen till Elijah, berättar om sina egna erfarenheter om att göra skillnad på riktigt.
Nicolas är verksam i organisationen Helamalmö och delar med sig av sina erfarenheter om hur man praktiskt men även på en strukturell nivå kan åstadkomma förändringar i samhället. Om hur det är att arbeta med människor i utsatthet och räcka ut en hand till de barn och unga som behöver det som mest.
Nicolas är hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitetet och har sommaren 2021 sommarpratat i P1. Länk till annan webbplats.
Anmäl dig till föreläsningen (kostnadsfri)
Nicolas Lunabba föreläser på Österåkers bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Daniel Alsarve - föreningsidrotten som superkraft i samhällets våldsförebyggande arbete
Tisdag 19 november, 17.30-20.30 Berga teater
Daniel Alsarve är bland annat docent i idrottsvetenskap och doktor i historia. Hans forskningsintresse riktas främst mot frågor som rör idrott, genus, våld, demokrati och makt från tidigt 1900-tal och framåt. Nu ger han en föreläsning på Berga teater.
Föreningsidrotten erbjuder en fantastisk möjlighet att bygga gemenskap, skapa förebilder och fostra respekt och fair play. Samtidigt kan den vara en plats där negativa attityder och våldsamma beteenden både manifesteras och förstärks. I detta föredrag kommer vi att utforska denna dubbelhet och diskutera hur idrottsföreningar kan ta ett aktivt steg mot att bli en positiv kraft för förändring.
Anmäl dig till föreläsningen (kostnadsfri)
Daniel Alsarve föreläser på Berga teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stödcentrum och V advokater
- för unga brottsutsatta
Onsdag 20 november, 18-19.30 Berga teater
Våld i ungas partnerrelationer är när en ung person utövar våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner. Våld kan vara många olika saker och utövas i olika relationer. Det kan till exempel handla om någon du träffar, har en sexuell relation med, är tillsammans med eller tidigare har haft en relation med. Våldet kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling.
Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i när svartsjuka innebär kontroll och våld. Ju mer man vet om problemet desto lättare är det att reflektera och prata om det.
Det är viktigt att du som förälder har kunskap om att våld i ungas relationer förekommer. Genom att vara en medveten förälder kan du hjälpa till att förebygga och stoppa våldet.
Anmäl dig till föreläsningen (kostnadsfri)
Stödcentrum föreläser på Berga teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Magnus Lindén, Therese Wappsell och Aline Groh - relationer som funkar - att förebygga våld
Torsdag 21 november, 18-19.30
OBS! Ny lokal, Folkets hus
Arvsfondsprojektet Relationer som funkar har under tre år tagit reda på vad personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism tycker och tänker kring nära relationer, idag och i den bästa av världar.
Tillsammans med 400 erfarenhetsexperter har de kommit fram till vad som funkar bra idag och vad som behöver göras annorlunda, för att kunna njuta av gemenskap, vänskap och kärlek i stället för att uppleva utsatthet och ensamhet. Möt projektledarna Magnus Lindén, Therese Wappsell och Aline Groh.
Anmäl dig till föreläsningen (kostnadsfri)
Prata om våld i nära relationer med polis och socialtjänst
Måndag 25 november, 12–16, Åkersberga centrum nedanför biblioteket
Kom och träffa polisen och socialtjänsten i Åkersberga centrum. De informerar om våld i nära relationer. Du kan också få ett enskilt samtal med en polis eller en socialsekreterare.
Linnéa Claeson - om mod och medmänsklighet
Måndag 25 november, 19-20.30 Berga teater
Linnéa Claeson är en prisbelönt föreläsare, jurist, tvåfaldig handbollsvärldsmästare och människorättsförsvarare. Hon är en talare med stor karisma som tar upp aktuella ämnen ur ett samhälleligt perspektiv.
I sina föreläsningar adresserar Linnéa ämnen som mod och medmänsklighet, hur vi kan öva på dessa saker för att bli bättre vänner, medarbetare, ledare och medmänniskor. För mod är karaktärsbyggande och smittar av sig. Hon visar att den minsta av goda gärningar kan betyda hela världen för någon och kan bli det stora syftet för högpresterande team. Linnéa Claeson har den smittande övertygelsen om att du kan skapa en värld som är lite snällare, klokare och modigare!
Linnéa har mottagit priset som Årets jurist med motiveringen att hon har förmågan att göra komplicerade frågor förståeliga för allmänheten på ett pedagogiskt vis. Linnéa har toppat TCO:s lista över framtidens mäktigaste svensk samt mottagit Årets talare Hederspris på Talargalan. Utöver det har Linnéa mottagit FN-förbundets pris för sitt arbete för mänskliga rättigheter.
Anmäl dig till föreläsningen (kostnadsfri)
Linnéa Claeson - om mod och medmänsklighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Simon Häggström - flickorna som sprang, om människohandelns bortglömda ansikte
Tisdag 26 november, 18-20 Österåkers bibliotek
Simon Häggström berättar om en värld de flesta av oss är lyckligt obekanta med.
Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang, I skuggan av sektor 5, Systrarna och ensamheten och Den hundrade kvinnan. Han arbetar även som polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm.
Utifrån sina böcker kommer Simon att tala om den typen av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle. Det handlar om hur barn och ungdomar, oftast födda och uppvuxna i Sverige, dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik.
Kom och lyssna på en ögonöppnande föreläsning där Simon ger oss en inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om.
Anmäl dig till föreläsningen (kostnadsfri)
Österåkers kommun har sedan 2021 en kommunövergripande strategi och en handlingsplan som visar riktningen för kommunens våldsförebyggande arbete. Det handlar om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.
Strategin och handlingsplanen utgår ifrån den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Den är ett verktyg för kommuner och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i all verksamhet.
En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN och stöds av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Veckan arrangeras 2024 för fjärde året i rad i Österåkers kommun.
Civilsamhälle, myndigheter, regioner och kommuner har gått samman under det gemensamma paraplyet En vecka fri från våld. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och att inspirera till lokal och regional aktivitet och samverkan. På så sätt kan det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen drivas framåt.