Österåkers kommuns logotype

Föräldrastöd

Två personer med en glad pojke emellan sig.

Här kan du som är förälder hitta kurser och gruppträffar som hjälper dig att utveckla ditt föräldraskap.

Egentligen krävs ingen forskning för att övertyga om att bra relationer med våra barn är viktigt. Det vet vi redan. Däremot är det inte alltid så självklart hur vi åstadkommer det.

De flesta av oss föräldrar kan känna igen oss i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur skapar vi harmoni kring matbordet?

En sak är säker. Ingen förälder är ensam i sina funderingar.

Föräldraskapsträffar

ABC 0–2 år är fyra kostnadsfria gruppträffar för föräldrar, som handlar om familjeliv och hur du kan stödja ditt barns utveckling och hantera utmaningar som förälder.

Nästa omgång gruppträffar är tisdagar

 • 19 september
 • 26 september
 • 3 oktober
 • 10 oktober

Klockan 10.00–11.30 i Åkersberga kyrkliga centrum.

Arrangör: Österåkers kommun och Svenska kyrkan, Österåker.

Anmäl dig till träffarna

Är du intresserad? Anmäl dig till linda.blad@svenskakyrkan.se

Har du barn mellan 1 och 2 år och vill bidra till forskning om stöd till föräldrar med små barn? Då har du möjlighet att delta i en forskningsstudie där vi prövar effekterna av ett nytt stöd till föräldrar, Lilla ABC. Hälften av de som tackar ja till att delta i studien lottas till att delta i föräldraträffar i Lilla ABC och hälften till fyra korta föreläsningar om föräldraskap och barns utveckling. Föräldraträffarna i Lilla ABC handlar om hur du kan stödja ditt barns utveckling och hantera utmaningar som förälder. Föräldraträffarna leds av utbildade gruppledare. Små barn är välkomna att följa med!

Om ni blir lottade till gruppen som erbjuds fyra korta föreläsningar så sker de digitalt och länkar kommer att skickas via mail.

Vi startar grupper när vi får tillräckligt många intresserade.

Har du barn mellan 3 och 18 år kan du gå kursen ABC 3-18 år. Du hittar mer information om den nedan.

Anmäl dig till träffarna

Är du intresserad? Anmäl dig till annika.dyrke@ptj.se
eller ring 08-540 801 43

Under fyra träffar med olika teman ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur du som förälder kan främja ditt barns självkänsla, hur föräldrar kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Vi träffas fyra gånger samt har en återträff efter ett par veckor. Det är viktigt att du kan delta vid samtliga träffar. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och är kostnadsfria.

Teman för träffarna:

Träff 1: VISA KÄRLEK

Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 – VARA MED

Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 – VISA VÄGEN

Hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan stress hanteras? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 – VÄLJA STRIDER

Hur kan tjat i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Diskussioner och filmexempel kring konflikthantering. Planering framåt med fokus på hur ABC kan användas i vardagen.

Vårens ABC föräldraträffar

De flesta träffarna kommer att hållas som fysiska träffar, men ibland erbjuder vi även en digital grupp. Du är varmt välkommen att anmäla dig till de datum och tider som passar dig bäst. Eftersom platserna är begränsade så är det först till kvarn som gäller.

Anmälan

Vi erbjuder flera olika tillfällen för föräldraträffar. Välj den grupp som passar dig bäst och anmäl dig genom att mejla följande uppgifter till abc@osteraker.se

 • För- och efternamn
 • Ditt/dina barns ålder
 • Postadress
 • Postnummer och ort
 • E-postadress
 • Telefonnummer

Då det är begränsat antal platser innebär det att alla som anmäler sig kanske inte får en plats. Har du fått en plats och upptäcker att du inte kan delta, ber vi dig avboka så snart du kan för att lämna din plats till annan förälder.

Grupp 1
Gruppledare: David Ronnås och Renée Lanängen
Dag och tid: Torsdagar, kl. 18:00-20:30
Datum: 18/4, 2/5, 16/5, 30/5. Datum och tid för återträff kommer senare.
Lokal: Alceahuset

Grupp 2
Gruppledare: Angelina Garell och Sofia Stiernman
Dag och tid: Måndagar, kl. 18:00-20:30.
Datum: 19/2, 4/3, 18/3, 8/4. Återträff 27/5.
Lokal: Digitalt

Grupp 3
Gruppledare: Linnéa Froby Thorsell och Amanda Baxter
Dag och tid: Torsdagar (Obs sista datumet en tisdag) kl. 17:30-20:00
Datum: 8/2, 22/2, 7/3, 19/3. Datum för återträff kommer senare.
Lokal: Tråsättraskolan.

Grupp 4
Gruppledare: Johan Bergman och Tirhas Tesfay
Dag och tid: Torsdagar (Obs, andra datumet en måndag) kl. 18:30-21:00
Datum: 8/2, 4/3, 11/4, 25/4. Återträff 3/6.
Lokal: Familjecentralen

Grupp 5
Gruppledare: Christina Adrian och Rose-Marie Gustavsson
Dag och tid: Tisdagar 17:00-19:30
Datum: 6/2, 20/2, 5/3 och 26/3. Återträff 21 maj.
Lokal: Familjecentralen

Anmälan sker till: abc@osteraker.se

Under åtta tillfällen får du möjlighet att reflektera över ditt föräldraskap, öka din förståelse för ditt barns känslomässiga behov och därigenom öka tryggheten och stärka anknytningen.

Trygghetscirkeln föräldraskap eller "Circle of Security – Parenting / COSP" är ett program som är utformat i USA. Det har genomförts en studie i Sverige på detta föräldraprogram. Efter att ha erbjudits i flera kommuner runt om i landet har nu för första gången föräldrar i Österåkers kommun möjlighet att delta. Gruppträffarna leds av två certifierade gruppledare.

Information om kommande grupper läggs upp när aktuella datum är fastställda.

Plats

Familjemottagningen, plan 1 i Alceahuset – ingång över gården.

Komet, KOmmunikationsMETod, är ett föräldrastödsprogram där föräldrar får verktyg för att minska bråk och konflikter med sina barn.

I en Kometgrupp får du som förälder lära dig nya sätt att samspela med ditt barn, för en bättre relation med mindre bråk. Här träffar du också andra som är i samma situation som du. Kometprogrammet är utvecklat i Sverige. Programmet bygger på att förbättra kommunikationen och relationen mellan dig som förälder och ditt barn.

Till hösten 2024 erbjuds KOMET för föräldrar med barn 3-11 år.

Med start i september 2024 erbjuder vi en KOMET-grupp för föräldrar till barn som är 3-11 år. Programmet är kostnadsfritt.

Föräldrar och två erfarna gruppledare träffas vid 11 tillfällen. Träffarna innehåller föreläsningsavsnitt, filmer och diskussioner och mellan träffarna får du uppgifter att arbeta med på hemmaplan ihop med ditt barn. Har ni möjlighet att delta som föräldrapar och ihop med bonusföräldrar rekommenderar vi det.

Datum Komet 3-11 år hösten 2024

Plats: Alceahuset

Alla träffar är kl. 13.30-16.00

 • Onsdag 25 september
 • Onsdag 2 oktober
 • Onsdag 9 oktober
 • Onsdag 16 oktober
 • Onsdag 23 oktober
 • Onsdag 30 oktober HÖSTLOV - INGEN TRÄFF
 • Onsdag 6 november
 • Onsdag 13 november
 • Onsdag 20 november
 • Onsdag 27 november
 • Onsdag 4 december
 • Onsdag 11 december sista tillfället.

  Uppföljningsträff / booster kommer att erbjudas.

Anmäl dig

Anmälan är öppen under perioden 12/8 – 6/9 och görs till jenny.borglund@osteraker.se. Uppge ditt namn, ålder på det barn du vill fokusera på under kursen, antal deltagande föräldrar, e-postadress samt telefonnummer. Deltagarantalet är begränsat. Ev. frågor kan ställas till samma mailadress!

Mer information

Du kan läsa mer om Komet på Kometprogrammets webbplats. Länk till annan webbplats.


Publicerad:
Senast uppdaterad: