Anette är stödpedagog på våra dagliga verksamheter

Porträtt på Anette Sundström som står mot en vit vägg med flerfärgade pusselbitar på.

Anette Sundström är stödpedagog i Österåkers kommun.

Anette Sundström jobbar som stödpedagog på våra dagliga verksamheter för personer som har en funktionsnedsättning. Hennes jobb innebär att utveckla verksamheterna så att deltagarna ska få en omväxlande och stimulerande verksamhet utifrån sina egna förmågor och intressen.

Vad innebär din roll som stödpedagog i Österåkers kommun?

Jag är stödpedagog på fyra dagliga verksamheter i kommunen: Sågen, Knopen, Nätet och Emiliagården. Jag ska jobba med ett kvalitets- och utvecklingsarbete i verksamheterna, förmedla kunskap och handleda mina kollegor, göra kartläggningar och hjälpa till att hitta strategier och metoder för att stärka våra deltagare i kommunikation och självbestämmande.

Vilka uppdrag och arbetsuppgifter kan du få?

Jag hjälper till att upprätta genomförandeplaner och ta fram kognitivt stöd, såsom bilder, tecken och symboler beroende på vad deltagaren har lättast att förstå. Jag kan också vara med och planera våra olika aktiviteter inom den dagliga verksamheten. Jag söker bland annat information och utbildningar och fungerar som bollplank för mina kollegor.

Varför är din roll viktig?

Jag har kompetens och tid att reflektera över hur vi utvecklar vår verksamhet, tid som inte alltid mina kollegor har.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att det är så kreativt och omväxlande. Men framför allt alla fantastiska människor jag träffar. Att jobba inom LSS ( Lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsatta) kan vara svårt ibland men man får också mycket tillbaka.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

Att acceptera att jag inte kan göra allt på en gång, att förändringar tar tid. Det finns så mycket vi skulle kunna göra för att förbättra våra verksamheter.

Hur gör du för att utvecklas i din roll?

Jag utvecklas och lär mig nya saker varje dag på jobbet, men jag försöker också läsa böcker och gå på kurser och föreläsningar.

När började du arbeta i Österåkers kommun?

När webb-byrån jag jobbade på gick i konkurs år 2000 började jag vikariera på en gruppbostad i kommunen medan jag sökte nytt jobb.

Vilka andra roller har du haft sedan du började i Österåkers kommun?

Jag började som timvikarie på daglig verksamhet på Sågen 2001 och blev kvar där.

Vad gjorde att du ville byta till den nya roll du har idag?

Jag har alltid varit intresserad av att lära mig nya saker och utvecklas i mitt arbete. Jag var redan ansvarig för social dokumentation och andra administrativa sysslor på min arbetsplats. Det kändes som ett naturligt steg även om jag trivdes väldigt bra med mitt arbete som det var.

Vad är det bästa med att ha Österåkers kommun som arbetsgivare?

Närheten till jobbet. Det är så skönt att kunna gå eller cykla istället för att sitta i bilköer varje dag.

Publicerad:
Senast uppdaterad: