Gå till innehåll

Ahmad hjälper nyanlända in i samhället

Bild

Integrationssmordnaren Ahmad El Karkoutly hjälper personer som är anvisade av Migrationsverket till Österåkers kommun att etablera sig.

Ahmad El Karkoutly jobbar som integrationssamordnare i Österåkers kommun. Det innebär att han välkomnar personer som är anvisade av Migrationsverket till Österåkers kommun och hjälper dem att etablera sig såväl i lokalt kommunen som i ett nytt land.

Vilka arbetsuppgifter ingår i din roll som integrationssamordnare i Österåkers kommun?

Det är allt ifrån att ta emot personer på Arlanda, till att anmäla deras barn till skolan, folkbokföra dem i Sverige, sätta upp en individuell plan mot självförsörjning och att matcha dem mot arbetsmarknaden.

Berätta om din väg till det här jobbet!

Jag fick en extratjänst i Österåkers kommun genom Arbetsförmedlingen 2018. Den varade i 1 år och efter det fick jag en projektanställning på näringsliv- och utvecklingsavdelningen. När projektanställningen upphörde 2020 fick jag min nuvarande tillsvidareanställning som integrationssamordnare.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att träffa nya människor och hjälpa dem att trivas i Sverige.

Varför är din roll viktig?

Det är en stor förändring i livet för dessa personer som kommer från ett annat land och ska bli österåkersbor. De behöver någon som kan förklara, vägleda dem in i det svenska samhället och alla våra system.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

Det svåraste är språket. Vi har flera personer som bara talar lokala afrikanska språk. Det är svårt att hitta tolk åt dem och omständligt att alltid behöva tolk.

Vad är det bästa med att ha Österåkers kommun som arbetsgivare?

Att jag får vara med och utveckla orten där jag bor.

Hur kan österåkersborna märka av ditt arbete i praktiken?

De kan märka av mitt arbete genom att nyanlända blir mer etablerade i kommunen genom jobb eller studier.

Hur gör du för att utvecklas i din roll?

Jag tar på mig nya uppgifter. Arbetet i sig är utvecklande då jag jobbar med människor med väldigt olika bakgrunder och behov.

Publicerad:
Senast uppdaterad: