Att leva i Österåker

Två personer på en klippa i skärgårdsmiljö.

Ett härligare sätt att leva.

Österåker har en fantastisk skärgårdsmiljö, med en 93 mil lång kustlinje och över tusen öar finns det oändligt många fina platser att upptäcka och njuta av året om. Österåker är en av de fyra kommuner som ingår i Roslagen och ligger i sydöstra delarna av landskapet Uppland.

I Österåkers kommun hittar du många möjligheter för en aktiv fritid. Här finns vandringsleder, fiske, kajakpaddling samt idrottshallar, badplatser och mycket mer.

Det är aldrig långt till naturen och många söker sig hit just tack vare det naturnära småstadslivet.

Två person i våtdräkt och badmössa springer i vattnet. De syns bakifrån och i solnedgång.

Österåkers kommun är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje samt ett rikt natur- och friluftsliv. I det natursköna landskapet erbjuds fina vandringsleder att ta sig fram i vacker skog och mark, vatten för fiske, paddling och bad samt skridskoåkning och skidåkning på vintern.

Listan är endast ett urval av aktiviteter, mer information hittar du på sidan Uppleva & Göra.

Vandringsleder

Roslagsleden och Blå leden är två vandringsleder som strålar samman vid Domaruddens friluftsgård. Vid Domarudden har du möjlighet till vandring, motionsspår, en härlig sjö med fiske och fina badmöjligheter i Drängsjön.

Upptäck alla våra vackra vandringsleder. 

Sport- och idrottshallar

För dig som är idrottsintresserad finns flera konstgräsplaner, sporthallar samt simhall, liksom den nybyggda multiarenan med hela 13 000 kvadrameter rörelseglädje och möjligheter. Här har vi samlat allt du behöver veta om våra idrottssanläggningar och sporthallar. 

På webbplatsen roslagen.se hittar du ännu fler aktiviteter i hela Roslagen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Båtar och hamnar

Österåkers kommun har en vacker kust och ett fantastiskt skärgårdsliv. Det är en miljö som skänker ro och harmoni, liksom mölighet till äventyr och många upplevelser.

Välkommen att utforska ämnet båtar och hamnar på Österåker.se

Öar

I Österåkers skärgård finns flera spännande besöksmål. Här kan du besöka inspirationsplatser för författare och konstnärer som Stieg Larsson och Elsa Beskow. Strosa runt i välbevarade småbrukarlandskap, kulturmiljöer och fiskelägen, upptäcka militärförsvar från förr och bekanta dig med skärgårdens djurliv.

Upptäck öarna i vår vackra skärgård.

Hav, segelbåt och solsken

Österåker har en historia som sträcker sig långt tillbaka. I Österåker hittades för några år sedan Sveriges äldsta avbildningar av människor vid en stenåldersboplats i Tråsättra i Åkersberga. Här finns många gravfält och lämningar från bronsåldern.

Besök någon av kommunens natur- och kulturmiljöer. Du kan till exempel vandra under ekarna i kommunens hembygdspark och längs stadsparken Åkers kanal, klassad som ett riksintresse för kulturmiljövården. En promenad utmed kanalen är en tidsresa från det gamla sockencentrum vid Åkersbro ner till dagens centrum i anslutning till Roslagsbanan. Åkers kanal är dessutom vårt växande utomhusgalleri, fyllt med spännande konst av olika karaktär.

Du kan också besöka en medeltida borgruin. I Wira bruk norr om Åkersberga kan du besöka stormaktstidens vapensmedja i en levande och myllrande bruksmiljö.

I närbild syns en smidesskylt som det står muesum på. I bakgrunden skymtar faluröda hus.

I Österåkers kommun finns kultur för alla intressen och åldrar. Upplev konst, teater och konserter eller besök någon av våra kulturella platser. Musikskådespelet Wiraspelen lockar till exempel tusentals besökare till 1600-talsbruket Wira varje sommar.

Sista helgen i augusti bjuds det på högklassig musik i skärgården på Ljusterö operafestival. Då arrangeras också Kanalens dag med aktiviteter utmed kanalen i Åkersberga. Stadspark Åkers kanal är Österåkers utomhusgalleri. Längs med kanalen finns en konstpromenad med offentlig konst som kontinuerligt utökas med nya konstverk.

För att hänga med i vad som händer i kommunen se vår evenemangskalender. 

Konstverk  av Lena Lervik. En figur i brons föreställande en pojke som spelar flöjt.

I Österåker vill vi att barn ska kunna leka och röra på sig för att utvecklas och hålla sig friska. Därför satsar vi på att skapa roliga lekplatser.

Utöver lekplatser så finns det även tre aktivitetsparker. Deras utformning är framtagna i dialog med unga 7–20 år, men vänder sig som helhet till alla åldrar.

Här tipsar vi om lekplatser och aktivitetsparker som kommunen ansvarar för.

Mer om familjeliv i Österåker.

Barn som cyklar mountainbike nedför en berghäll.

Här i Österåker finns många föreningar inom idrott, friluftsliv och kultur.

I föreningsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta den förening som passar just dig.

Barn som cyklar mountainbike nedför en berghäll.

Mer information

Du kan alltid kontakta kommunens servicecenter på entréplanen i Alceahuset, där kan du få hjälp med svar på dina frågor. Hos servicecenter har vi även infopoint och hjälper dig med frågor om vad som händer i Österåker.

Följ evenemangskalendern på österåker.se 

Publicerad:
Senast uppdaterad: