Bo i Österåker

En båt ligger ankrad vid en träbrygga i Åkers kanal. i bakgrunden syns ett hus.

I Österåker finns båt- och bryggliv alltid nära.

Flytta till Åkersberga eller någon annan plats i Österåker? Här hittar du en fantastisk skärgårdsnatur med många möjligheter till aktiv fritid och härliga boendemiljöer nära huvudstaden. Centralorten Åkersberga utvecklas till en modern stad med småstadskaraktär och där vattenkontakten stärks ytterligare. Många spännande bostadsområden håller på att växa fram och vi är glada att ett boende i skärgården lockar allt fler.

Hur är det att bo i Österåker?

Här i Österåker finns alla möjligheter för boende; nybyggt med stadskänsla och havsnära läge eller kanske tvärtom, lantligt läge med utsikt över fält, skog och historiska kulturlandskap. I Österåker växer nya, spännande bostadsområden fram mitt i Åkersberga såväl som flera områden nära hav och natur. Det finns också många platser i kommunen som erbjuder äkta lantliv och skärgårdsliv.

Åkersberga utvecklas till en modern stad med småstadskaraktär i ett Österåker där skärgård och landsbygd lever. Här utvecklar vi ett långsiktigt hållbart samhälle där goda förutsättningar ges för människa, miljö och natur att samverka.

Goda kommunikationer

Går det att pendla från Åkersberga och övriga delar av Österåker? Jomenvisst går det alldeles utmärkt.

Här är det nära till såväl Stockholm och övriga världen genom Arlanda. Du har även nära till Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som båda ligger intill Roslagsbanan. Från Åkersberga når du Stockholm med tåget på lite drygt 30 minuter. Bilresan till city tar ungefär lika lång tid. Genom Sverigeförhandlingen är planen dessutom att Roslagsbanan ska förlängas till City via Odenplan.

Waxholmsbolagets knutpunkt i Österåker hittar du vid Åsättra brygga på vår största ö Ljusterö. Till Åsättra brygga kan du åka med SL:s bussar. Du kan planera din resa ut i Österåkers fantastiska skärgård med SL:s app eller på SL.se.

Kartor

Nyfiken på allt ifrån detaljplaner, stompunkter, vägnamnshistorik och fornminnen till information om vem som ansvarar för en viss väg, var det finns lekplatser, hundrastgårdar, idrottsplatser, friluftsliv och mycket mer?

Här hittar du digitala kartor för Österåkers kommun.

Här är några av de större bostadsområdena i Österåker

Var byggs det i Österåker? Hur är det att bo i Åkersberga, i Svinninge, i Österskär, i Margretelund, på Ljusterö eller någon av alla andra härliga bostadsområden? Här kan du läsa mer om just det.

I Åkersberga centrum finns shoppinggallerior, torg och intilliggande butiker. Härifrån går Roslagsbanan till Stockholm och bussar till Danderyd, Kista, Norrtälje och Ljusterö.

Centrala Åkersberga växer med flera projekt och utvecklas till en mer stadsmässig småstadskaraktär, samtidigt som dess värdefulla läge vid såväl hav som vid historiska Åkers kanal tas tillvara.

Inom centrumområdet planeras nya kvarter, liksom Kanalterassen intill Åkers kanal. Inom området Hacksta/Berga och vid Tuna gårds station planeras för en utveckling med fler nya bostäder. Nyligen uppförda är Sörakvarteren intill Söra simhall och på bekvämt gångavstånd från centrum. Vidareutvecklingen av området Bergahöjden pågår och nya bostäder planeras även nära grönområdet Röllingby.

Flerbostadshus intill Åkers kanal

Östra Kanalstaden vid Åkers kanal i Åkersberga.

Österskär är ett etablerat bostadsområde med främst villa- och radhusbebyggelse på en halvö ett par kilometer från Åkersberga centrum. Hit fortsätter Roslagsbanan med stationerna Tunagård och slutstationen, som heter just Österskär.

På denna halvö finns den populära badstranden Österskärs havsbad, i folkmun kallad Solbrännan, och en restaurang.

Här finns förskolor och skola F-6. Vid Österskärs station finns några mindre butiker och verksamheter. Vid Tunagårds station planeras för en utveckling med nya bostäder i flerbostadshus.

Flygfoto som visar Österskär. Det är lummigt och halvön är omgiven av hav.

Österskär sett från ovan.

Svinninge ligger vid kusten mellan Åkersberga och Vaxholm. Området har tidigare präglats av fritidsboenden, men är idag ett område med övervägande permenentboende med en viss förtätning.

I Svinninge bor du i en lantlig, skärgårdsnära miljö nära Åkersberga, Stockholm och Vaxholm med buss. Förskola finns.

Åkersberga växer stationsnära och framför allt västerut. Bostadsområdena Fredsborg och Hagbyhöjden omfattar främst småhus i olika former, både friliggande villor, radhus och kedjehus. Här finns Åkers Runö station på Roslagsbanan inom bekvämt gång- och cykelavstånd.

Med ett lantligt läge finns ändå service, förskolor och skola nära, liksom handel, den nya idrottsanläggningen Österåkers multiarena och annan service.

Fler bostadsområden är under planering kring Åkers Runö, bland annat inom Hagby äng och kulle samt Pilängen, som ligger på den norra sidan av Svinningevägen intill Österåkers Golfklubbs böljande golfbana och det öppna landskapet.

Störst av Österåkers många öar är Ljusterö. Här bor ungefär 1 700 personer året runt och sommartid fylls ön av fritidsboende och turister. Nya bostäder byggs framför allt kring Ljusterö torg.

Till Ljusterö går buss, vägfärja och skärgårdsbåtar. Här finns ett centrum med mataffär och bibliotek. Ljusterö erbjuder även bland annat golfbana, muséer, restauranger och konsthantverk. Förskola och skola F-9 finns.

Flygfoto som visar färjeläget i Östanå och färjeläget på Ljusterö.

Till Ljusterö tar du dig enkelt med exempelvis Trafikverkets vägfärja.

Margretelund är ett stort bostadsområde som har fått sitt namn efter Margretelunds slott. Området består av flera olika delområden och sträcker sig runt och inåt land från norra och östra delen av Sätterfjärden med Trastjöskogen i de norra och ostliga utkanterna.

I Sätterfjärden finns den populära badplatsen Fiskartorpet och många båtbryggor. I Rödbosund, området närmast slottet, hittar du Trälhavsbadet.

Bebyggelsen är blandad med mestadels villor, men också en hel del kedjehus och radhus i den delen av Margretelund som finns längs Tråsättravägen. I Valsjöskogen växer nya bostäder fram.

Här finns flera grundskolor och förskolor, idrottsplats, lekplatser, aktivitetspark och service vid Margretelunds centrum.

Badplats med gräs och sand. Badbrygga går ut i vattnet. Det ligger människor och solar. cyklar är parkerade vid sidan av.

Fiskartorpets badplats i Sätterfjärden i Margretelund.

Skärgårdsstad ligger vid kusten cirka sju kilometer norr om Åkersberga vid havet. Området växte fram under 1980- och 90-talen och kännetecknas av villabebyggelse med närhet till havet och tillgång till en småbåtshamn, badplats med mera. Hit går bussar till och från Åkersberga.

Förskola och skola F-9 finns, liksom en fullstor idrottshall.

Områdena Täljö och Gottsunda ligger stationsnära nära Roslagsbanans station Täljö och omfattar en hel del befintliga bostäder.

Det är även ett viktigt utvecklingsområde kopplat till Roslagsbanan.

Täljöviken

På andra sidan viken från Svinninge, på Näshalvön, växer det nya bostadsområdet Täljöviken fram med förskola och aktivitetsparker och naturreservatet Näsudden inom gångavstånd. Här finns också ett särskilt boende för äldre.

I Täljöviken bor du i en lantlig, skärgårdsnära miljö nära Åkersberga, Stockholm och Vaxholm med buss.

Näsängen och Kanalstaden

Intill Täljöviksområdet planeras för ytterligare utveckling inom det området som kallas för Näsängen. Näsängen är tänkt att binda ihop Näs med Kanalstaden.

En ung person cyklar i en böljande svart bana. Det ser ut att gå fort!

Pumptrackbana i det nya bostadsområdet i Täljöviken.

Nya bostadsområden under framväxt

Det är många som glädjande väljer att flytta till Österåker. För att möta efterfrågan på bostäder byggs och planeras många olika nya bostadsområden. En ambition är att Österåker ska växa kollektivtrafiknära, framför allt i centrala Åkersberga samt kring Roslagsbanans stationer Åkers Runö och även Täljö. Samtidigt utvecklar vi centrala Åkersberga till att få en mer stadsmässig karaktär med både bostäder och lokaler för handel, verksamheter och service.

Läs mer om byggplaner i Österåker.

Översiktsplanen anger riktningen för Österåkers utveckling.

Hyra bostad/bostadsförmedling

Är du intresserad av att hyra en bostad i Österåker? Här hittar du de hyresvärdar som förvaltar lägenheter i kommunen. Hyresvärdar i Österåker.

Publicerad:
Senast uppdaterad: