Avfall, el, vatten & annat praktiskt

Papperskorg med skärgårdsmotiv och logotypen för Österåkers kommun framför en fontän i åkersberga centrum.

Det ska vara enkelt att slänga skräpet rätt även i våra gemensamma miljöer.

Hur funkar det med sopämtning, återvinning, vatten och avlopp, egen brunn, el och ja... allt det där andra som du har att tänka på vid en flytt? Här har vi samlat praktisk information som gör att du enklare kan komma igång med din vardag i Österåker.

Roslagsvatten är det kommunala bolag som ansvarar för sophämtning avfall och återvinning i Österåkers kommun. Roslagsvattens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en mängd information och tips för dig.

Det är bostadssäljarens ansvar att anmäla ägarbyte av bostaden så att abonnemanget övergår till dig som köpare. Här kan du läsa om hur det går till. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Roslagsvattens återvinningscentraler i Österåker finns vid Brännbacken några kilometer norr om Åkersberga samt på Ingmarsö. Här kan du som privatperson kostnadsfritt lämna grovavfall, farligt avfall, vitvaror och förpackningar med mera. Mer information och öppettider finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återvinningsstationer för förpackningar, tidningar och glas hanteras av Roslagsvatten. Du hittar din närmaste återvinningsstation och ser när den senast tömdes via Roslagsvattens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här kan du läsa mer om avfallshantering i Österåkers kommun.

Roslagsvatten är det kommunala bolag som ansvarar för kommunalt vatten och avlopp i Österåkers kommun. Roslagsvattens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en mängd information och tips för dig.

Det är bostadssäljarens ansvar att anmäla ägarbyte av bostaden så att abonnemanget övergår till dig som köpare. Här kan du läsa om hur det går till. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är din nya bostad inte ansluten till kommunalt vatten och avlopp? Här kan du läsa om vad det innebär att ha eget avlopp och egen brunn.

Är du intresserad av att se om din fastighet kan eller är på gång att anslutas till kommunalt vatten och avlopp? Här kan du läsa mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips! Anslut dig till Roslagsvattens sms-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., så får du sms vid eventuella driftstörningar som berör dig.

Som elkonsument är du bunden till den nätägare som finns inom den geografiska platsen som du bor eller driver verksamhet på.

I Österåker ägs elnätet av Eon Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är till dem du vänder dig om du har frågor om till exempel strömavbrott eller statistik om din förbrukning eller produktion.

Du kan däremot välja att köpa el från vilken elleverantör som helst. Det finns flera olika jämförelsetjänster som hjälper dig att jämföra el efter bland annat pris, bindningstid samt miljöpåverkan. Hallå konsument! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en tjänst från Konsumentverket där du får tips och råd om elavtal.

Österåkers kommuns energi- och klimatrådgivare kan ge dig råd när du vill använda energi på ett effektivare sätt. Det är en kostnadsfri och opartisk service som är för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och föreningar.

Fibernätet är väl utbyggt i Österåker. Finns det redan fibernät/bredband till din fastighet väljer du fritt bland de operatörer som finns tillgängliga för att börja nyttja det.

Har din fastighet inte fiber framdraget? Du kan kontakta Österåkers Stadsnät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett dotterbolag till kommunens fastighetsbolag Armada Fastighets AB, för att se vilka möjligheter som finns för just din fastighet.

Du kan läsa mer på Konsumentverkets sajt Hallå Konsument! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om vad som kan vara bra att tänka på när det gäller fiberavtal, streamingtjänster och bredband.

Du som är fastighetsägare har det yttersta ansvaret för ditt brandskydd. Sotning innebär att rökkanalen görs ren och att anläggningens brandsäkerhet kontrolleras.

Läs mer om sotning här.

Och så var det det där med hemförsäkringen. Missa inte att flytta din befintliga eller teckna en ny och avsluta din gamla.

På den oberoende sajten Konsumenternas får du tips och råd om hemförsäkring. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: