Förskola, skola & komvux

En glad pojke i ett klassrum tittar in i kameran. I bakgrunden syns två elever som jobbar tillsammans.

Långt ifrån skoltrött i Österåker!

Hur hittar jag förskola eller skola i Österåker? Hur ställer jag mitt barn i kö? Kan jag vidareutbilda mig som vuxen? Här finns det ett brett utbud och många inriktningar att välja bland.

Skola och utbildning är högt prioriterat i Österåker. Så högt att kommunens vision faktiskt är att bli länets bästa skolkommun. Här är fokus på att ständigt öka kvaliteten i Österåkers skolor. Kunskap, professionalism och trygghet är ledord i det arbetet.

Vår ambition är att lägga en större andel av våra resurser på läs- och skrivkunskap redan i de tidiga åldrarna. Ett särskilt fokus lägger vi också på lärarnas kompetensutveckling. Här finns Pedagogcentrum som en viktig resurs, en kunskapshöjande mötesplats och ett nätverk för alla pedagoger i Österåker.

Välkommen!

Förskola

Förskolan är det första steget i ditt barns utbildning. I Österåker finns ett stort utbud av barnomsorg som drivs i både kommunal och fristående regi. 

Som vårdnadshavare har du därför stor valfrihet att välja utbildning för ditt barn, där organisation och pedagogisk inriktning kan skilja sig åt mellan förskolor och pedagogisk omsorg.

Mer information om förskola i Österåker.

Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola. Du hittar mer om hur det funkar via länken, där du också hittar både kommunal och fristående utförare av pedagogisk omsorg.

Röd träbyggnad med vita knutar omgiven av gröna träd.

Ljusterö förskola.

I Österåker hittar du ett brett utbud av förskoleklasser och grundskolor. Det finns skolor i kommunal och fristående regi och med olika inriktningar.

Du kan själv ansöka om vilken skola du vill att ditt barn ska gå i.

Mer information om allt som rör grundskola, elevhälsa, fritidshem och mycket mer hittar du här.

Österskärsskolan i Österskär sedd från ovan

Österskärsskolan i Österskär sedd från ovan.

Du som bor i Stockholms län kan söka fritt till alla gymnasieskolor i hela länet. I Österåker finns det två gymnasieskolor att välja mellan.

  • Österåkers gymnasium ligger mitt i centrala Åkersberga och kallas ÖG i folkmun. Här finns ett brett utbud av program, men skolan brinner lite extra för företagande och socialt entreprenörskap, liksom möjligheten att kombinera idrott eller estetiskt skapande med ett studieförberedande program. Läs mer på ÖG:s egen webbplats.
  • Skärgårdsgymnasiet ligger också i Åkersberga, mitt emot Österåkers maxade multiarena. Skärgårdsgymnasiet är en fristående gymnasieskola som främst har yrkesutbildning. Här finns riktiga yrkeslokaler och kunniga lärare. Läs mer på Skärgårdsgymansiets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har din ungdom behov anpassad gymnasieskola? Läs mer här!

En stor glasbyggnad omgiven av byggnader i gult tegel. I förgrunden syns ett blommande körsbärsträd med rosa blommor.

Österåkers gymnasium i centrala Åkersberga.

Har du fyllt 20 år kan du läsa vidare på Komvux. Du kanske vill komplettera eller skaffa behörighet för studier på högskola, universitet eller särskild utbildning?

Komvux Österåker har både yrkesutbildning till undersköterska, vårdbiträde och barnskötare/elevassistent, liksom en rad andra kurser och utbildningar. Läs mer på Komvux Österåkers webbplats!

Ung kvinna står bredvid ett skrivbord med en dator på.

Många möjligheter att vidareutbilda dig i Österåker.

Publicerad:
Senast uppdaterad: