Österåkers kommuns logotype

Stråkinstrument

Stråkinstrumentfamiljen består i huvudsak av fyra instrument, fiol, altfiol, cello och kontrabas som alla passar bra att spela tillsammans. i som spelar stråk tycker att det är kul att stråkinstrumenten passar bra i så många musikstilar, allt från klassisk musik till folkmusik, filmmusik, pop och rock, visa m.m.

Varje termin genomför vi en rad olika konserter där eleverna spelar solo eller tillsammans med andra. Vi ordnar även dagläger, workshops och projektkonserter tillsammans med våra grannkommuner.

Stråkinstrumenten finns i flera olika storlekar och det är viktigt att du har en storlek på instrumentet som passar just dig. Därför kan du hyra fiol, altfiol, cello och kontrabas av oss så länge du växer för att sedan köpa ett eget instrument.

Fiolen är stråkfamiljens minsta instrument med den ljusaste tonen. Altfiolen ser ut som en fiol men är lite större och klingar lite mörkare. Till en början spelar du på gehör, men efterhand lär du dig spela efter noter. Du kan spela både själv, i grupp och i orkester och du får spela både pop, rock, "klassiskt", visor och folkmusik. Vi har tillgång till små instrument som passar om du går i skolår 1.

Cello är ett stråkinstrument som är nära släkt med fiolen. Den är det näst största stråkinstrumentet och den har en vacker och fyllig klang som kan spela melodin eller lägga mörka stämmor. Om du spelar i orkester är det ofta tillsammans med fioler och andra celli. Då är cellon mer som ett basinstrument. Precis som på fiol får du spela många olika sorters musik och lära dig spela både efter noter och utantill.

Kontrabasen är det största stråkinstrumentet och den klingar djupast. Du kan spela både med stråke och knäppa med fingrarna. Oftast spelar man cello några år innan man börjar med kontrabas. Eftersom kontrabas är ett så stort instrument, får du hyra hem en kontrabas och spela på en annan i samma storlek på lektionerna. Du får också möjlighet att vara med i orkester.

Är ett stråkinstrument som används i svensk folkmusik. Om du börjar spela nyckelharpa, eller om du redan spelar och vill lära dig mer är du välkommen till oss. Du har också möjlighet att spela i en folkmusikensemble.

När du spelar stråkinstrument spelar du två gånger i veckan, en lektion och en ensemblegrupp. Lektionen försöker vi förlägga på din skola på rasten eller fritidstiden och du kan spela själv eller tillsammans med en kompis.

Varför ska man spela 2 gånger i veckan?
För att lära sig spela ett stråkinstrument behöver musklerna träna ofta, men inte så länge. På grupplektionen tränar vi sång, puls, rytmkänsla, samspel, dans, motorik och förmågan att lyssna och samarbeta med varandra. Du får även nya kompisar och utvecklas tillsammans som grupp!
Samspel är en viktig del av undervisningen och det finns flera stråkgrupper anpassat för olika åldrar och nivåer. Denna undervisning sker i Musikskolans lokaler.

Stråklek är för dig som är nybörjare och det första steget i vår stråkorkester-undervisning där fioler och celli spelar tillsammans.

Lilla Orkestern

Du har oftast spelat minst ett år. Vi spelar olika musikstilar som pop, rock, "klassiskt", visor och folkmusik och här lär du dig grundläggande orkesterspel.

Megaorkestern

Stråkorkestern är det andra steget i vår stråkorkesterundervisning. Vi spelar olika musikstilar som pop, rock, "klassiskt", visor och folkmusik och uppträder för publik flera gånger varje år.

Kammarorkestern

Kammarorkestern är det fjärde steget i vår stråkorkesterutbildning. Vi spelar pop, rock, "klassiskt", visor och folkmusik och uppträder inför publik flera gånger varje år. Ofta spelar vi tillsammans med andra instrumentgrupper i musikskolan vid konserter. Vi samarbetar också med stråkelever i grannkommunernas musikskolor.

Vi spelar folkmusik från Sverige, Irland och andra länder. Vi uppträder inför publik flera gånger varje år. Här får även andra instrument vara med.

Vi som undervisar på stråkinstrumenten heter Caroline Lindén, Catarina Andersson och Bence Toth.

Publicerad:
Senast uppdaterad: