Österåkers kommuns logotype

Kurser

Person med vit tröja, tatueringar spelar piano

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Här kan du läsa om våra kurser och kursplan! Vi har som du ser en stor bredd när det gäller instrument så du kan säkert hitta något som passar just dig.

Våra lärare kan dessutom spela allt möjligt annat - dragspel, tin whistle, banjo, ukulele, oboe med mera, så om det är något instrument du är sugen på att prova som inte är listat här bredvid - hör av dig till oss!

Kursplan Österåkers musikskola

Som elev i Österåkers musikskola har du möjlighet att utveckla och lära dig allt detta.

Genom att arrangera många konserter och uppspel får du som elev under trygga och roliga former möjlighet att öva upp din scenvana och scennärvaro. Det kan vara ett spontat uppspel i formen Öppen scen i vår egen ljusgård eller en välrepeterad konsert på Berga teater eller i Österåkers kyrka. Allt framträdande är frivilligt för eleven men vi uppmuntrar alla elever att vara med någon gång under terminen.

Du får möjlighet att öva upp ditt gehör och lära dig att spela eller sjunga genom att lyssna och härma. På gehör kallas det. Så småningom får du också öva på att "planka" låtar.

När du improviserar hittar du på i stunden. Du får lära dig att improvisera utifrån skalor, givna harmonier och melodier.

Att förstå hur ditt instrument fungerar, hur du sätter ihop det, stämmer och vårdar det ingår här. Även rösten är ett instrument som du som sjunger får lära dig hur det fungerar och hur du vårdar det. Det är viktigt att ditt instrument fungerar bra. Då blir det roligare att sjunga och spela!

Att lära sig sjunga och spela efter noter är praktiskt för då kan du lära dig ny musik själv eller ha noter som ett slags "kom ihåg". Det är också bra att kunna om du spelar i en orkester. Du får lära dig hur noter och notsystem är uppbyggda och hur de fungerar.

Här får du prova alla möjliga genrer som pop, rock, jazz, blues, klassiskt, soul. Du får naturligtvis vara med och påverka vilken musik du vill lära dig. Det finns inga begränsningar!

Vi har många band, grupper och orkestrar som du kan vara med i. Vi rekommenderar alla, även pianister, att spela eller sjunga tillsammans med andra. Du övar upp din förmåga att arbeta i grupp. I en större orkester får du lära dig att följa en dirigent. Här möter du också nya kompisar!

Lär dig att skapa din egen musik genom att göra egna låtar, melodier och rytmer.

Du får lära dig att hantera ditt instrument på ett ergonomiskt och hållbart sätt. Du får lära dig olika tekniker som används på ditt instrument och i olika musikgenrer. Genom tekniska övningar får du ett bättre flyt i ditt spel och du lär dig att behärska ditt instrument.

I teori lär du dig musikens byggstenar som t ex tonarter, skalor, rytmik, noter, notsystem, musikaliska termer och musikhistoria.

Här får du får öva på hur du på ett personligt sätt kan uttrycka dig och tolka musiken. Du får lära dig hur du formar musikaliska fraser och uttrycker olika känslor i ditt spel eller sång.

Med stöd av Statens Kulturråd erbjuder vi även:
  • Kurs för dig som har särskilda behov
    Du som behöver extra stöd kan söka till gitarr, trummor, sång och piano, samt musikverkstan för funkiselever.
  • Fördjupad kurs
    Nu finns fördjupad kurs till elever som vill satsa lite extra på sitt musicerande. Uttagning sker efter rekommendation av läraren i samråd med eleven.
Publicerad:
Senast uppdaterad: