Österåkers kommuns logotype

Blåsinstrument

Blåsinstrument är roliga att spela på både själv och kanske speciellt att spela tillsammans med andra i orkester. När du spelat en tid kan du börja att spela i en blåsorkester.

På blåsinstrument kan du spela allt från pop till klassisk musik.
Alla blåsinstrument förutom blockflöjt kan du hyra från musikskolan.

Tvärflöjt är ett blåsinstrument som delvis är släkt med blockflöjten. Man bildar toner genom att blåsa över ljudhålet och trycka på de olika klaffarna. Den är behändig och lätt att bära med sig.

Klarinetten är släkt både med tvärflöjten och saxofonen. Man bildar toner genom att blåsa i munstycket och trycka på de olika klaffarna. I orkester spelar klarinetten både melodier och s.k. stämmor som gör att musiken låter fyllig och bra.

Saxofon, eller sax som man ofta säger,  finns i flera storlekar men man börjar med altsaxofon. Den är ljudstark och många tycker att det är extra tufft att spela sax.

Trumpeten brukade förr kallas för kungen av blåsinstrument och är det instrument som kanske hörs mest och ger extra krydda åt soundet i ett blåsband  Man bildar olika toner genom att både spänna läpparna på olika sätt och använda de tre ventilerna (knapparna).

Trombon är ett blåsinstrument som är en nära släkting till trumpet och bastuba. Man bildar olika toner genom att spänna läpparna på olika sätt och dra i det så kallade draget. Därför är det nästan lite extra kul att spela trombon.

Valthorn är ett blåsinstrument som är nära släkt med trumpet och trombon. Man bildar olika toner både genom att spänna läpparna och använda de tre klaffarna.

Bastuba är ett blåsinstrument som är nära släkt med trumpet och trombon. Bastuban, eller tuban, är basen bland blåsinstrumenten precis som elbasen i ett rockband men man kan också spela själv och spela melodier.

Blockflöjt är ett av de äldsta blåsinstrumenten. Det finns flera olika storlekar allt ifrån den minsta sopraninon till den stora kontrabasblockflöjten. Vi brukar börja med sopranblockflöjten som passar i storlek när man inte har så stora fingrar. Vi spelar nästan all sorts musik och du kan också spela tillsammans med andra elever i ensembler.

I musikskolans blåsundervisning får du en individuell lektion i veckan med din lärare. Där får du lära dig att spela efter noter och på gehör. Är du med i någon av våra blåsorkestrar får du spela ytterligare en gång i veckan. Du får möjlighet att vara med om många roliga spelningar och konserter.

Nedanstående kurser är samspelskurser som du kan kombinera med din egen lektion på ditt valda blåsinstrument och alltså få två lektioner varje vecka.

En lekfull instrumentalkurs för dig som är 7 år och nybörjare. Genom lek, rytmik, sång och framförallt spel på olika brassinstrument som trumpet, trombon, valthorn och bastuba lär du dig musikens grunder och du får prova på att spela tillsammans med andra.

Torsdagsbandet är det första steget i vår blåsorkestersutbildning. Vi spelar lätta låtar från första spelboken.

Tisdagsbandet är det andra steget i vår blåsorkesterutbildning. Nu spelar vi lite mer avancerad musik och vi provar att spela i olika stämmor.

Måndagsbandet är det tredje steget i vår blåsorkesterutbildning. Nu spelar vi obehindrat i olika stämmor och låtarna är avancerade. Den här orkestern riktar sig till de äldre eleverna och du har också möjlighet at fortsätta även när du har gått ut musikskolan.

Här får du som spelat blockflöjt något år i musikskolan möjlighet att spela tillsammans med andra. Du får också prova på att spela olika storlekar av blockflöjter. Din lärare kan berätta för dig när det kan vara dags att börja spela i blockflöjtsensemblen.

Publicerad:
Senast uppdaterad: