Österåkers kommuns logotype

Om Österåkers musikskola

Barn packar upp en ny gitarr och ler

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Österåkers musikskola är kommunens egen musikskola. Här kan du läsa om vår pedagogik och vad vi tycker är viktigt att en musikskola står för. Läs mer om vår kursplan under kurser.

Välkommen till Österåkers musikskola!

Ny elev

Hos oss kan du välja om du vill ha lektion på din grundskola eller i musikskolans lokaler som ligger mitt i Åkersberga.
Med anledning av Covid-19 erbjuder vi också distansundervisning
om eleven önskar det.

Musik ska byggas utav glädje...av glädje bygger man musik...
Vår pedagogik och metodik genomsyras av ett lustfyllt lärande där du som elev möter högskoleutbildade, erfarna och engagerade lärare som tillsammans med dig utvecklar din musikaliska färdighet och uttryck och din kreativitet.

Vi är kommunens egna musikskola och vi vill ge dig sång- och spelglädje och gemenskap kring musik. Våra högskoleutbildade lärare, som var och en är specialist inom sitt område, möter dig där du är och ger dig inspiration och kunskap att utvecklas vidare. Vi har en stor bredd med många kurser i olika instrument och sång med olika musikstilar. Varje vecka kommer ungefär 800 elever till våra lektioner individuellt, i grupp, band, orkester och kör. Hos oss kan du välja om du vill ha lektion på din grundskola eller i musikskolans lokaler som ligger mitt i Åkersberga.

Österåkers musikskola har en stor bredd när det gäller både musikstilar och olika instrument och sång. Det finns så mycket rolig och spännande musik att prova på och hos oss har du alla möjligheter att välja. Vi kan pop och rock, visor och musikal, klassisk musik, folkmusik och jazz. Våra kunniga lärare kan lära dig allt detta, både individuellt och när du är med i grupp, band, orkester, sånggrupp eller kör.

Vi har målsättningen att våra lärare har en musiklärarutbildning på högskolenivå. Dessa utbildningar, som ges på musikhögskolorna, ger lärarna en 3-4-årig utbildning och examen i allt det som behövs för att kunna hjälpa dig att utvecklas på bästa sätt. Lärarna är mycket flexibla, är öppna för dina önskemål och kan följa dig över längre tid. Vi bedriver också en fortbildning för lärarna som gör att de kan utvecklas i takt med att musiklivet och elevers behov och önskemål förändras.

Vi tycker att lärare i första hand ska vara skickliga lärare. Många av lärarna är dessutom verksamma som yrkesmusiker. Det tror vi är viktigt för en musikskola, som inspiration både för läraren och därmed för dig som elev. Vi håller också kontakten med musikhögskolorna och forskningen kring ny pedagogik.

Samtidigt som vi hjälper dig att utvecklas på ett instrument eller med din sångröst, så passar vi på att ge dig kunskaper om det som musiken består av och det som man brukar kalla för musikteori. Detta gör vi på ett naturligt sätt, i en takt som passar dig och som bidrar till att du förstår musik och på sikt också kan stå på egna ben i ditt musikutövande. Det kan även handla om notläsning. Liksom grundskolan har ett uppdrag att lära dig läsa och skriva så tycker vi att vi bör ge dig möjlighet att lära dig noter. Samtidigt ska detta inte få vara ett jobbigt hinder så vi lär även ut utantill eller med andra notationstyper. Vi tänker också att musikkunskaper av det här slaget är en del av grundskolans läroplan i musik och att du därmed har hjälp av oss med att uppnå kunskaper och förmågor i skolans musikämne.

Många elever tycker att det är roligt att få visa upp vad man kan inför en publik. Musikskolan ordnar varje läsår en lång rad elevkonserter där du har chansen att uppträda. Vi hjälper dig också med hur man gör när man är på scen, alltså inte bara att sjunga och spela, utan även hur man tar plats på scen, hur man tackar för applåder och kanske t.o.m. själv presenterar vad man ska framföra. Sådana saker är bra att kunna, även i andra sammanhang, och även om man inte framträder med musik. Allt detta brukar vara roligt, det är helt frivilligt och det brukar växa fram naturligt i dialog med din lärare.

Vi vill också vara öppna för nya synpunkter på vår verksamhet. Detta sker dagligen, på lektionerna, genom en dialog mellan elev och lärare där du som elev har möjlighet till inflytande över din undervisning, med t.ex. val av låtar eller musikstil. Våra lärare har bred kompetens och kan följa dig i takt med dina önskemål. Du är också alltid välkommen, både som elev och förälder, att kontakta oss med besök, telefon eller mail och samtala om sådana saker eller om vårt bemötande.

Publicerad:
Senast uppdaterad: