Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Dödsfall och begravning

Ljuslyktor vid en minneslund vid firande av Allhelgonahelgen.

I Sverige ansvarar Svenska kyrkans församlingar för begravningsverksamheten. Det gäller även så kallade borgerliga begravningar. Du kan också kontakta en begravningsbyrå, som kan hjälpa dig med frågor om bouppteckning och arvskifte.

Bouppteckning eller dödsboanmälan

När en person avlider är det dödsbodelägarna som ansvarar för att ta hand om och avveckla dödsboet. Detta innebär bland annat att de ska ordna begravning och upprätta en bouppteckning eller ansöka om dödsboanmälan.

En bouppteckning är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder och ska göras av dödsbodelägarna inom fyra månader efter dödsfallet. Bouppteckningen skickas därefter till Skatteverket. Vid behov kan man ansöka om mer tid hos Skatteverket.

I vissa fall kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning. Det är socialnämnden som ska pröva om det finns förutsättningar för att göra en dödsboanmälan. En dödsboanmälan kan vara aktuell om:

  • det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i boet, och
  • dödsboets tillgångar endast räcker till begravningskostnader och andra utgifter i samband med dödsfallet.

Startsida - Efterlevandeguiden Länk till annan webbplats.

Bouppteckning | Skatteverket Länk till annan webbplats.

Dödsbo

Ett dödsbo är namnet på en avliden persons tillgångar och skulder. En juridisk person och ett abstrakt begrepp som existerar fram till dess dödsboet upplöses genom arv eller genom registrering av bouppteckning eller dödsboanmälan.

Begravningsavgift

Alla betalar en begravningsavgift via skatten. Den täcker kostnader för gravplats, kremation, lokal för ceremonin och gravsättning.

Gravplats

Oavsett vilken religion, kyrka eller livsåskådning du tillhör är det Svenska kyrkan i Österåker som ansvarar för begravningsverksamheten och ordnar gravplatser åt boende i Österåkers kommun.

Dödsboets tillgångar

Tillgångar i dödsboet ska i första hand användas för att betala begravningen. Begravningskostnaden går före andra kostnader, som till exempel obetald hyra, el och telefon.

  1. Vänta med att betala räkningar och stoppa autogirobetalningar tills dödsboutredningen är klar.
  2. För att undvika påminnelser kan ni kontakta fordringsägarna och berätta om dödsfallet och att dödsboet är under utredning.

Ekonomiskt bistånd till begravningskostnader

I vissa fall kan dödsboets tillgångar vara otillräckliga för att bekosta en enkel och värdig begravning. Då kan dödsbodelägarna ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten för att täcka begravningskostnaderna. Vad som anses vara en enkel men värdig begravning prövas i varje enskilt fall. I vissa situationer kan dödsboet behöva prioritera eller vikta olika kostnader. De kostnader som kan ingå i begreppet en värdig begravning inkluderar:

  • Enkel kista med enkel dekoration.
  • Enkel urna med enkel dekoration.
  • Enkel gravsten med inskription.
  • Enklare förtäring (motsvarande kaffe och kaka för närmast anhöriga).
  • En mindre dödsannons i en tidning.
  • Officiant vid borgerlig begravning.
  • Bisättning (svepning, kistläggning, utkörning av kista till bårhus, bärare vid bisättning, transport av kistan till kyrkogårdsförvaltningens kapell).

Sök bistånd till begravning

Du som vill söka bistånd till begravning ska kontakta 08-540 810 00 Länk till annan webbplats. och be att få tala med en dödsbohandläggare för vidare hjälp och information.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?