Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Övriga planeringsunderlag

båtar som ligger tillagda i Åkers kanal. I bakgrunden syns flerfamiljshus.

Här hittar du strategiska dokument som används i den översiktliga planeringen i Österåkers kommun. Vi arbetar också löpande med att ta fram nya planeringsunderlag. På den här sidan kan du läsa mer om både färdiga planeringsunderlag och pågående arbeten.

Pågående arbeten

 

Regionala planeringsunderlag

Kommunala planeringsunderlag

Bytespunktsutredning Åkersberga station och Åkers Runö Station

Kommunen planerar att utveckla i stationsnära lägen i samband med att Roslagsbanan ska förlängas till Stockholms City.

Stationsområdena är viktiga bytespunkter mellan olika trafikslag i form av exempelvis kollektivtrafiken (buss och tåg), gång, cykel och andra motorfordon. En utredning ska ta fram en ny utformning av bytespunkterna Åkersberga station och Åkers Runö station. Det är viktigt att bytespunkterna blir attraktiva platser som möjliggör effektiva byten.

Kommunen har handlat upp konsultbolaget AFRY som projekt- och utredningsstöd. Utredningen kommer tas fram i nära samarbete med Region Stockholms Trafikförvaltning (SL) och i  dialog med berörda fastighetsägare och andra berörda. Utredningen kommer vara ett underlag till kommande framtagandet av detaljplaner för områdena. Det är också ett viktigt steg i utvecklingen av Åkersberga som en hållbar modern stad och en hållbar utveckling av kommunen i sin helhet.

Vad händer nu?

Just nu pågår planering av arbetet. Under hösten 2025 kommer uppdaterad information om tidplanen och processen för arbetet.

Ny mobilitetsplan för kommunen

Kommunen arbetar med att ta fram en ny mobilitetsplan. Sedan tidigare har kommunen en transportstrategi från 2019, som nu ska uppdateras och utvecklas. Syftet är att göra det tydligt hur trafiksystemet med olika trafikslag ska utvecklas.

Alla trafikslag - som gång, cykel, kollektivtrafik, bil, sjötrafik och nyttotrafik - har olika förutsättningar. De behöver fungera tillsammans med kommunens planer för trygga och attraktiva stadsmiljöer. De ska också passa med hur kommunens bebyggs och utvecklas.

När kommunen växer och utvecka innebär det att det blir mer konkurrens om marken. Då är det viktigt att trafiken planeras effektivt och smart, så att alla kan ta sig fram på ett bra sätt.

Kommunen har handlat upp konsultföretaget WSP som stöd i arbetet med att ta fram mobilitetsplanen.

Vad händer nu?

Arbetet påbörjades under våren 2025 och beräknas pågå under ett år. Kommunen hoppas att mobilitetsplanen ska antas i början på 2027.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?