Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Solenergi

Med hjälp av solkartan kan du kolla upp hur mycket solenergi som landar på just ditt tak. Solkartan är framtagen för att underlätta för fastighetsägare som är intresserade av att installera en solenergianläggning. Du får en uppskattning av hur stor solinstrålningen är i genomsnitt per år på just din fastighet.

Du kan i solkartan se vilka delar av taket som passar bäst för placering av en solvärme- eller solelanläggning med hänsyn till skugga av andra byggnader, byggnadsdelar, takets lutning och husets orientering. Skugga från träd och vegetation syns inte på kartan men det är också viktigt att ta hänsyn till.

Uppgifterna du tar fram via solkartan kan du använda som underlag när du kontaktar en leverantör för att ta fram ett solcellssystem som passar för din fastighet och din förbrukning.

Kontakta först det företag som äger ditt elnät för att kolla upp vad som gäller om du vill koppla in solceller innan du börjar ta in offerter från leverantörer.

Så fungerar solkartan

På webbplatsem Solkarta för Stockholmsregionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se mängden solinstrålning på ditt tak. Sök efter ditt hus på solkartan och klicka på taket, så får du fram hur många kilowattimmar som når ditt tak, uppdelat i tre olika klasser. På färgskalan visas hur stor solinstrålningen är på olika delar av taket.

  • Röd = goda förutsättningar
  • Gul = lovande
  • Blå = tveksam

Ange också hur många kvadratmeter solpaneler du tänker installera. Tänk på att till exempel sotningsstegar och snörasskydd minskar ytan du kan använda till solpaneler.

Sök stöd för att installera solceller

Du kan söka statligt stöd för att installera solceller. Stödet riktar sig både till privatpersoner och till företag eller offentliga organisationer.

Bygglov kan krävas

Solceller på fasaden eller taket på en byggnad kan kräva bygglov.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?