Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Så arbetar vi med trygghet i kommunen

Man och två barn går på en stig i ett lummigt landskap

Vi arbetar för att du ska känna dig trygg i Österåkers kommun.

Österåker ska vara en trygg kommun att leva och verka i, liksom att besöka. Här ska människor kunna mötas, känna sig hemma och finna lugn. Trygghetsskapande åtgärder kombineras med långsiktiga och främjande insatser som ger resultat. Här ska det finns trygghet genom hela livet.

Säkerhet och trygghet är viktiga för oss i Österåkers kommun. Vi strävar efter att vara en trygg kommun. Det syns i vårt arbete och i våra mål. Vi fokuserar mycket på att främja positiva insatser. Det hjälper oss att skapa goda förutsättningar för alla som bor här. Vårt arbete bygger på demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter och likabehandling.

Ordet "trygghet" kan betyda olika saker för olika människor. Individens känsla av trygghet baseras oftast på personliga upplevelser och välbefinnande. Säkerhet och faktiska risker däremot, utgör grunden för den faktiska tryggheten.

Fokus i kommunens trygghetsarbete

Kommunens trygghetsarbete präglas av ett systematiskt arbete för att värna om individens faktiska och upplevda trygghet, något som skapar tillit till samhället och varandra.

Det förebyggande trygghetsarbetet fokuserar bland annat på att ge barn och unga förutsättningar till en positiv utveckling, förhindra utanförskap samt skapa trygga platser i vår gemensamma, offentliga miljö. Det förebyggande arbetet avser att förhindra en känd problematik. Här är en förutsättning att det finns kunskap om den aktuella lokala situationen genom kartläggning, informationsutbyte, analyser och insatser. Arbetet gäller för de som bor, vistas och verkar i kommunen.

Främjande trygghetsarbete

Främjande arbete pågår alltid i ordinarie linjeverksamhet utan att något särskilt har hänt, för att stärka och bibehålla välbefinnande och trygghet. Det främjande arbetet bidrar till utveckling och vänder sig till en bred målgrupp.

Publicerad:
Senast uppdaterad: