Österåkers kommuns logotype

Förebygga självmord, suicidprevention

Här finns information om hur du kan hjälpa någon som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar. Du kan också få råd om var du kan vända dig om du själv har tankar på självmord.

Vid akuta lägen, ring alltid 112.

Självmord, som också kallas för suicid, är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa. Det är ett folkhälsoproblem som går att förebygga genom olika insatser.

Om du tror att någon i din närhet funderar på självmord är det viktigt att du gör något direkt. Våga fråga personen hur den mår och lyssna. Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Om du är ung, ska du genast be om hjälp av en vuxen person. 

Om du mår dåligt och tänker att livet inte är värt att leva, ska du inte hålla det för dig själv. Du behöver söka hjälp och prata med någon du har förtroende för. Du kan prata med någon inom vården, eller med någon du känner.

Österåkers kommun arbetar på olika sätt och mellan olika verksamheter för att främja psykisk hälsa.

Kommunen erbjuder flera olika utbildningar till medarbetare inom vård och omsorg, skola, socialförvaltningen, ungomsverksamheter med flera så att de kan stötta ungdomar och vuxna som mår psykiskt dåligt. Medarbetarna lär sig att känna igen och ingripa vid kriser, att möta och prata med personer som mår dåligt och att minska den omedelbara självmordsrisken.

Här kan du läsa mer om Österåkers kommuns förebyggande arbete.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.