Österåkers kommuns logotype

POSOM

Kvinna med mobiltelefon

POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande. Det är en grupp människor som kan aktiveras vid större olyckor och katastrofer för att ge stödinsatser på plats som ett komplement till samhällets ordinarie resurser när dessa inte kan nås eller inte räcker till.

Om POSOM

Om du möter någon från POSOM-gruppen kommer du i första hand att få råd och stöd i hur du med egen kraft kan söka den hjälp du behöver. Personerna i POSOM-gruppen är inte utbildade terapeuter, utan medmänniskor som hjälper till med praktiska saker i ett akut läge. Om du som enskild individ har behov av hjälp och stöd hänvisas du till ordinarie krisstöd.

Information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället

För information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället, ring SOS Alarms nationella informationsnummer 113 13. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller en översvämning. Du kan också ringa och lämna information vid allvarliga kriser och olyckor till 113 13.

  • Telefonnummer till SOS Alarms informationsnummer: 113 13

Sjukvårdsrådgivning och psykiatrisk hjälp

1177 erbjuder sjukvårdsrådgivning dygnet runt, antingen via telefon eller på webben. Sjukvårdsrådgivningen kan också vägleda dig till närmaste vårdcentral.

Jourhavande präst

Ring 112 och be om att få bli kopplad till jourhavande präst. Öppet mellan kl 21.00 - 06.00. Övrig tid kontakta din församling.

  • Telefonnummer till jourhavande präst: 112

Svenska kyrkan i Österåker

Öppet vardagar klockan 08.00 - 17.00.

Jourhavande medmänniska

Öppet klockan 21.00 - 06.00.

Mind

Mind erbjuder medmänskliga samtal. Telefonnummer till deras olika linjer finns på Mins webbplats mind.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Socialtjänst

Kontakta socialförvaltningen genom kommunens servicecenter.

När socialförvaltningen har stängt

På kvällstid, nätter och helger kan du vända dig till Socialjour Nordost.

BRIS

Hos Bris kan du upp till 18 år få prata med en kurator, eller prata med andra unga. Du kan chatta, ringa eller mejla.

Försäkringar och ekonomisk ersättning

Utsätts du för en kris eller en allvarlig händelse som till exempel en brand eller ett överfall kan du vara berättigad till ekonomisk ersättning via ditt försäkringsbolag. En kris kan också leda till psykiska besvär för den som blivit utsatt. Det finns en mängd olika försäkringsbolag som erbjuder olika typer av försäkringar.

För att du ska vara helt säker på vad som gäller för just dig ber vi dig att kontakta ditt försäkringsbolag för vidare information.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.