Österåkers kommuns logotype

Bostadsanpassning

Om du har en bestående funktionsnedsättning som gör att du behöver anpassa din bostad, kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag.

Med stöd av bostadsanpassningsbidrag kan du göra anpassningar i ditt boende som är nödvändiga för att du ska kunna fungera i ditt dagliga liv. Till dessa hör att komma in och ut ur bostaden, förflytta dig inom bostaden, laga mat och äta, sköta din hygien samt sova och vila.

Vilka anpassningar kan du ansöka om?

Bidraget kan du få för att anpassa och komplettera de fasta funktionerna i och i anslutning till ditt hem. Fasta funktioner är sådant som du normalt inte tar med dig när du flyttar. För att få bidrag ska behovet inte kunna tillgodoses på enklare sätt, till exempel med hjälpmedel.

Inomhus kan bostadsanpassningsbidraget till exempel användas till:

  • borttagning av trösklar
  • uppsättande av stödhandtag
  • ordna duschplats istället för badkar
  • installation av automatisk dörröppnare

Utomhus kan det exempelvis vara:

  • ramper
  • ledstänger

Bidraget kan inte användas till åtgärder som betraktas som normalt bostadsunderhåll och inte heller till tekniska brister i bostaden.

Så här ansöker du

När du ansöker om bostadsanpassningsbidrag behöver du fylla i blanketter och skicka med intyg. Här följer en lista på hur du ansöker och vad du behöver göra:

  • alternativt fyll i blanketten Ansökan om bostadsanpassning , 452.1 kB, öppnas i nytt fönster. och skicka den till kommunen. Du kan även ringa kommunens servicecenter på telefonnummer 08-540 810 00 så skickar vi en ansökningsblankett hem till dig
  • skicka med intyg från en arbetsterapeut, sjukgymnast, läkare eller annan medicinsk sakkunnig. Intyget ska styrka att de åtgärder som du ansöker om är nödvändiga med hänsyn till din funktionsnedsättning
  • skicka med medgivande från den som äger bostaden eller har nyttjanderätten, personen ska fylla i någon av blanketterna nedan.

Vid större anpassningar behöver du även skicka med ett förslag på hur du vill anpassa din bostad, till exempel med ritning och offert.

Alla blanketter finns längst ner på denna sida.

Mer information om bostadsanpassningsbidraget

Om du vill veta mer om bostadsanpassning och bostadsanpassningsbidraget kan du läsa mer i Boverkets handbok. Handboken hittar du på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du vill veta mer om vad lagen om bostadsanpassningsbidraget säger kan du besöka Sveriges riksdags webbplats.

Vem gör vad

Här i en PDF kan du se rollfördelningen och vem som gör vad i ett bostadsanpassningsärende.

Roller i ärenden om bostadsanpassning (pdf) , 324.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om vad som händer efter att du sökt bidrag för bostadsanpassning

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.