Österåkers kommuns logotype

Sociala medier

Person vid landsväg, tittar på telefonen

Österåkers kommun vill finnas där våra invånare finns, därför finns många av kommunens verksamheter i olika sociala medier. Följ oss gärna.

Därför finns vi i sociala medier

Österåkers kommun finns i sociala medier för att möta och samtala med boende, besökare och företagare i frågor som rör kommunens verksamhet. Vi finns här för att berätta vad vi gör och vad som händer, men också för att ge service. Vi svarar på frågor och får in många bra förslag i sociala medier. Vårt mål är att ha ett trevligt samtalsklimat där alla kan känna sig välkomna och trygga att delta i samtalet och uttrycka sina synpunkter.

Regler i våra sociala medier

Alla svenska medborgare har yttrandefrihet, så länge de inte bryter mot lagen. Yttrandefriheten innebär dock inte att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst och hur som helst.

Vi har valt att lägga ribban högre än vad lagen kräver eftersom vi vill ha ett trevligt samtalsklimat där alla känner sig trygga och vågar uttrycka sina synpunkter. Därför har vi i likhet med många andra valt att ta fram egna riktlinjer för våra kanaler. Riktlinjerna handlar exempelvis om att hålla en god samtalston och att hålla sig till ämnet. Våra sociala medier är inte heller rätt plats för politiska diskussioner. Våra folkvalda politiker sätter ramarna för det arbete som tjänstemännen sedan har i uppgift att verkställa. Kommunens olika konton i sociala medier berättar om det verkställande arbetet utifrån dessa ramar. De diskussioner och ställningstaganden som lägger grunden för de politiska besluten förs bäst i de forum där politikerna är aktiva, eller genom att kontakta dina lokala politiker.

Vi har en skyldighet att hålla koll på vad som skrivs och att ta bort sådant som bryter mot våra riktlinjer eller lag.

Vi tillåter inte och kommer att ta bort:

 • personuppgifter som kränker enskildas personliga integritet
 • förtal, personangrepp, ryktesspridning eller förolämpningar
 • kränkande uttalande med rasistiska, sexistiska eller homofobiska undertoner
 • hets mot folkgrupp eller andra trakasserier
 • våldsskildringar eller pornografi
 • uppmaningar till brott eller annan brottslig verksamhet
 • olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material
 • svordomar eller obscena ord
 • politisk debatt eller kommentarer som är en megafon för en politisk åsikt eller ideologi
 • kommersiella budskap, reklam eller spam
 • länkar i kommentarsfälten eftersom vi inte har möjlighet att läsa igenom allt som länkas till eller kontrollera upphovsrätten
 • bilder eller gif:ar eftersom vi inte kan kontrollera upphovsrätten.

Österåkers kommun förbehåller sig också rätten att stänga av (blocka) användare som bryter mot dessa regler. Inlägg som bryter mot lag kan vi komma att anmäla till polisen.

Tänk på det här när du använder sociala medier för att komma i kontakt med oss

Tänk på att om du lämnar en kommentar eller gör ett inlägg så blir det en allmän handling som i regel är offentlig. Det du skriver kan komma att lämnas ut om någon frågar efter det.

Du kan också lämna synpunkter och förslag via vår e-tjänst. Där kan du välja att vara anonym, eller lämna din e-postadress för att få återkoppling.

Skicka inte känslig information till oss via sociala medier. För sådana ärenden gäller vanlig e-post, telefon eller brev. Här hittar du kontaktuppgifter till Österåkers kommun.

Du kan läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter här: Behandling av personuppgifter i Österåkers kommun.

Här finns våra verksamheter – följ oss gärna!

Lista över konton i kommunens verksamheter.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.