Österåkers kommuns logotype

Viktigt meddelande till allmänheten

Kvinna utomhus med mobil i handen

Du kan få ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) via appar i din mobil, bland annat Sveriges Radios mobilapp SR play.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik".

Du kan få VMA i flera olika kanaler:

I vissa fall används även:

  • varning genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
  • via sms till din mobil om den är registrerad i det drabbade området, eller om den används i närheten.

Om du hör ett VMA, följ alltid uppmaningarna. Följ också händelsen i Sveriges radio P4 eller på Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Så används VMA

VMA används vid krissituationer, till exempel vid utsläpp av farliga ämnen, bränder med explosionsrisk, skogsbränder och andra naturkatastrofer. Därför är det viktigt att signalen hörs utomhus i tätbebyggda områden. Utomhussignalen varnar de som befinner sig utomhus och betyder att alla ska gå in och lyssna på lokalradion, här i Österåker är det Sveriges radio P4 Stockholm.

Viktigt meddelande till allmänheten sänds även i Sveriges radios kanaler, Sveriges televisions kanaler och på SVT text-tv. VMA kan också skickas som sms till mobiltelefoner inom ett visst område.

Utomhusvarning med tyfoner

För det mesta förmedlas VMA via radio och TV. Vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik. Det är utomhusvarningssignalerna som testas var tredje månad.

Utomhusvarningssignalen ljuder ihållande i sju sekunder med fjorton sekunders tystnad under minst två minuter.

Om du hör en utomhusvarningssignal ska du:

  • gå inomhus
  • stänga fönster, dörrar och ventilation
  • lyssna på Sveriges radio P4 för mer information om vad du ska göra. Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

Du kan också följa krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. via webb, app eller i sociala medier eller SVT för mer information. Utomhusvarningssignalen ska alltid följas av ett meddelande i ovan nämnda kanaler.

Utomhusvarningssystemet kan också användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig.

Österåkers kommun vill utöka antalet ljudsändare och har ansökt till MSB om 25 nya ljudsändare för utomhusvarning. Ansökan har beviljats av MSB. Läs om Österåkers ansökan och om Hesa Fredrik på sidan Utomhusvarningssignalen Hesa Fredrik.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för varningssystemet VMA och utvecklingen av det.

Test av varningssystem

Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas utomhusvarningen. Du behöver inte göra något annat än att uppmärksamma att testet har fungerat. Utomhusvarningens ljudsändare tutar klockan 15.00.

Publicerad:
Senast uppdaterad: