Brottsförebyggande arbete

Tre nattvandrande vuxna i Fredsborg.

Tre nattvandrande vuxna i Fredsborg.

Tillsammans kan vi skapa trygghet i samhället och samverka mot brott. Du som invånare kan engagera dig på olika sätt. Som frivillig engagerar du dig ideellt när du har tid och möjlighet och bidrar till dina medmänniskor. 

Nattvandring

För att öka tryggheten för ungdomar deltar engagerade vuxna i nattvandringar på de flesta fredags- och lördagskvällar. Även om dina barn är små eller vuxna, eller om du inte har några barn, har du genom nattvandringen ett tillfälle att engagera dig och träffa ungdomar. Du som nattvandrar måste vara minst 20 år. Ni är minst tre stycken som vandrar tillsammans.

Vandringen sker mellan klockan 20.30 och 24.00, i första hand under fredagar och lördagar. Under perioden maj till september genomförs vandringar mellan klockan 20.30 och 01.00.

Det finns två riksorganisationer i Sverige och den organisation som Österåkers kommun är ansluten till är nattvandring.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kännetecken är loggan och de röda jackorna eller västarna.

Skolklasser och föreningar

Du som är förälder till barn i en skolklass eller förening kan välja att engagera dig och samtidigt få ett bidrag till klassen eller föreningen. Efter att ni vandrat delas en ersättning ut. Här kan du läsa mer om ersättningen.

Anmälan

Anmäl dig genom att kontakta Nattvandring på: nattvandring@osteraker.se.

Rapportering

Du som nattvandrar ska fylla i en rapport efter nattvandringen. Den innehåller information till oss för utbetalning av ersättning men även viktig information för oss att få veta hur nu upplevt nattvandringen. E-tjänsten för rapportering hittar du här.

Båtsamverkan

Polisen och Österåkers kommun samarbetar för att minska båtrelaterade stölder. En aktiv grannsamverkan är mycket effektivt mot brott, såväl inbrott i bostäder som i båtar.

Grannsamverkan

Polisen och Österåkers kommun samarbetar kring grannsamverkan för att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. En aktiv grannsamverkan är mycket effektivt mot brott, såväl inbrott i bostäder som i båtar.

Nos- och spaningspatrullen

Nos- och spaningspatrullen är en satsning för alla hussar och mattar som vill vara med och arbeta brottsförebyggande under promenaderna. Hundägare erbjuds en utbildning i samarbete med Polisen i vad som är viktigt att observera om man misstänker ett brott, hur man tipsar polisen och hur man kan upptäcka förberedelser till bostadsinbrott. Utbildningstillfällen annonseras i evenemangskalendern här på österåker.se.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om vad det innebär att engagera dig i de olika trygghetshöjande aktiviteterna är du välkommen att kontakta oss.

Trygg och säkerhet
Besöksadress
Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
184 86, Åkersberga
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.