Österåkers kommuns logotype

Parboende

Du som har en make/ maka eller sambo i särskilt boende (äldreboende) har rätt att bo tillsammans med denne även om du själv inte har behov av heldygnsomsorg.

Ansökan

Det är den som redan bor i eller ska flytta till särskilt boende som kan ansöka om parboende för dig som make/maka/sambo.

Lägenhet och möbler

Du måste ta med egen säng och kan ta med en del annat bohag under förutsättning att inget står i vägen, hindrar eller försvårar den vård som utförs av personalen på boendet.

Måltider

Måltider serveras på boendet och du betalar direkt till utföraren.

Du sköter själv det praktiska

När du flyttar in förutsätts att du klarar dig själv precis som hemma. Undantag är om du sedan tidigare har hemtjänstinsatser. I så fall kommer dessa att utföras av boendets personal. Du har tillgång till tvättstuga och kan vara med på boendets fritidsaktiviteter. Städning av det gemensamma rummet ingår.

Hälso- och sjukvård

Du behåller din kontakt med läkare, distriktssköterska och liknande som tidigare.

Bo på prov

Ett bra sätt att komma fram till om parboende är den bästa lösningen för er, kan vara att du under en tremånadersperiod provbor tillsammans med din make/ maka/ sambo i äldreboendet. Passar det bättre att du bor kvar i din ordinarie bostad har du möjlighet att sova över på boendet någon gång ibland istället.

Du kan bo kvar så länge din make/maka/sambo gör det

Innan du kan flytta in måste du och din make skriva under en överenskommelse om avsägande av besittningsskydd. Det innebär att du inte kan göra anspråk på att bo kvar om din make skulle flytta eller avlida. Uppsägningstidens längd framgår av hyreskontraktet. Undantag är om du själv har beviljats särskilt boende.

Därför är det viktigt att du, innan du flyttar in, har klart för dig var du ska bo om din make flyttar eller avlider. Om du har möjlighet är det starkt rekommenderat att du behåller din ordinarie bostad. I annat fall förväntas att du anmäler dig till Armadas bostadskö.

Överenskommelsen om avsägande av besittningsskydd kommer att skickas till hyresnämnden för godkännande. Godkännandet måste vara klart före inflyttning.

Försämrad hälsa

Om ditt hälsotillstånd försämras ska du ansöka om hjälp för din egen del. Det är då personalen i boendet som utför insatserna. Kontakta kommunens biståndshandläggare.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.