Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Verksamhet med eget dricksvatten

Om du driver en verksamhet som har eget dricksvatten så finns det viktiga regler att följa. Dricksvatten räknas som ett livsmedel. Det innebär att det finns krav på både anmälan om registrering och egenkontroll med provtagning.

Regler för dricksvattenanläggning

Om du ansvarar för en brunn eller ett vattenverk som försörjer till exempel en livsmedelsverksamhet, en campingplats eller en förskola, måste du registrera dricksvattenanläggningen.

Samma regler gäller om du hyr ut bostäder med eget vatten, eller om du är del av en samfällighet eller bostadsrättsförening som levererar vatten till fler än 50 personer eller mer än 10 kubikmeter per dygn.

Två veckor innan du börjar använda dricksvattenanläggningen måste du anmäla det. Vid anmälan ska du lämna in ett förslag på provtagningsprogram. Du som producerar dricksvatten ansvarar för att vattnet är av god kvalitet och att provtagningsprogrammet följs. Om du gör ändringar i anläggningen eller slutar använda den, måste du meddela det till miljö- och hälsoskyddsavdelningen.

Blankett för anmälan om registrering av dricksvattenanläggning finns på sidan med E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eftersom dricksvatten räknas som livsmedel kommer kommunens livsmedelshandläggare att kontrollera anläggningen. Vid kontrollbesöken tittar vi bland annat på hur anläggningen sköts och att provtagning görs enligt lagstiftningen.

Vattenanalys

Österåker kommun har ett avtal med Eurofins för analys av vattenprover som du som företagare kan beställa genom. Du måste inte använda dig av Eurofins utan kan välja valfritt laboratorium. Det enda kravet är att laboratoriet ska vara ackrediterat för vattenanalyser. Om du vill beställa vattenanalyser via kommunens avtal Eurofins kan du göra det på deras webbplats:

Eurofins webshop för företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?