Livsmedel
Om du har planer på att starta en livsmedelsverksamhet kan du behöva hjälp med hur du ska gå till väga. Här finns information om vad du behöver göra innan du startar upp din verksamhet.
Starta eller avsluta livsmedelsverksamhet
För att få sälja livsmedel ska du anmäla din verksamhet för registrering till miljö- och hälsoskyddsnämnden på kommunen. Kom ihåg att du behöver göra en anmälan även om den är tillfällig. Du kan som tidigast starta din verksamhet 14 dagar efter det att anmälan kommit in till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Om du istället önskar avsluta din nuvarande livsmedelsverksamhet ska du använda blanketten upphörd livsmedelsverksamhet. Blanketter för anmälan finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vissa verksamheter kan kräva ett godkännande. Läs mer om det på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Börja planera din livsmedelsverksamhet tidigt
Redan i planeringsstadiet kan du behöva ta kontakt med nedanstående parter för att få mer information om vad du behöver tänka på inför start av din verksamhet.
- Fastighetsägaren för att ta reda på om du får ha den verksamhet som planeras i lokalen.
- Bygglovsenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som tittar på om du behöver bygglov.
- Skorstensfejarmästaren för råd och kontroll av ventilationen från spisar och ugnar.
- Roslagsvatten telefonnummer för fettavskiljare och anmälan om sophämtning, telefon 08-540 835 00.
- Arbetsmiljöverket för information om arbetsmiljölagstiftningen,
telefon 08-475 01 00.
Kontrollera din verksamhet
För att kontrollera att din livsmedelsverksamhet sköts på ett bra sätt utförs kontroller av miljö- och hälsoskyddsenheten på kommunen. De flesta av kommunens anläggningar besöks varje år.
Vid en kontroll behöver du som verksamhetsutövare redovisa:
- Registreringsbevis för ditt företag
- En ritning där all inredning är synlig
- En produktionsbeskrivning (flöden i tillverkning och beredningslokaler)
- En beskrivning av ventilationssystemets flöden och riktningar
- Hur avfall hanteras
- Vilken vattenförsörjning ni har (kommunalt eller enskilt)
- Vilka utbildningar ni har inom företaget
- Ett egenkontrollprogram och en faroanalys. Ofta behövs en fullständig HACCP.
Fettavskiljare
Roslagsvatten har tagit fram ny information gällande fettavskiljare för livsmedelsverksamheter. Informationen hittar du på Roslagsvattens webbplats. Länk till annan webbplats.
Förrätt livsmedelskontroll
Från och med år 2024 använder kommunen ett nytt sätt för att räkna ut hur mycket kontroll din verksamhet ska få. Livsmedelsverket och alla kommuner i Sverige ska följa nya regler från den 1 januari 2024. Detta innebär att alla livsmedelsföretag behöver lämna in nya uppgifter och klassas om under 2023 för att följa de nya reglerna.