Hitta ut i Österåker

Lövskog och sol

Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hittaut lockar tusentals deltagare att upptäcka sina omgivningar på ett lekfullt och inspirerande sätt. I Österåker arrangeras Hittaut för tredje året i rad 2023.

Med Hittaut blir upptäckarglädjen tillgänglig för alla. Det är en form av fysisk aktivitet där du med hjälp av karta letar checkpoints i din omgivning. Det är kostnadsfritt för användaren och alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Hitta ut i Österåker själv eller tillsammans med andra.

Att röra sig i skog och mark är hälsofrämjande och genom Hittaut-projektet vill vi uppmuntra till rörelse och hälsa samtidigt som vi visar upp vår kommun, säger Katarina Freme, kultur- och fritidschef i Österåkers kommun.

Under säsongen 2022 fanns det 97 checkpoints att hitta i tre olika områden i Österåker - Åkersberga, Roslags-Kulla och Svinninge.
Totalt deltog 1003 deltagare. Dessa tog tillsammans 22 904 checkpoints och sprang 45 808 kilometer under 17 178 timmar.

Hittaut i Österåker är ett samarbetsprojekt mellan kommunen och orienteringsklubben Österåker OK. Vi ser gemensamt fram emot en tredje säsong 2023 med start 8 maj.

Så går det till

Läs mer om Hittaut på Orionteringsföbundets sida: https://www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/ Länk till annan webbplats.

Utlämningsställen av kartan

Här kan du hämta kartan för att Hittaut i Österåker från och med 8 maj:

  • Österåkers kommun, Hackstavägen 22
  • OKÖ klubbstuga, Malvavägen 42
  • Österåkers bibliotek i Åkersberga centrum
  • Smilebutiken, Sågvägen 2
  • Åkersbro & CO, Garnsviksvägen 2
  • Friskis & svettis, Storängstorget 26

Kartan i appen har alltid den mest uppdaterade informationen.

Visa hänsyn till omgivningen – respektera allemansrätten

Allemansrätten ger fantastiska möjligheter att vistas i och uppleva Sveriges natur. Allemansrätten innebär bland annat att vi behöver lära oss att ta ansvar för att bevara och respektera våra omgivningar och dem som verkar i den. Österåker är unikt i att brukad mark och betesmark återfinns mitt i centralorten, där många människor rör sig.

Med möjligheten att bevara detta unika passar vi på att i samband med Hittaut särskilt poängtera vikten av att låta betande djur och brukad mark vara i fred. Allemansrätten gäller både i tätorten och på landet. Hittaut med omsorg!

Läs på om allemansrätten

Naturvårdsverket om allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allemansrätten – mer än bara rättigheter

Säsongen 2023 startar 8 maj.

Hittaut är igång under perioden 8 maj–11 november.

Det är Svenska Orienteringsförbundet som är initiativtagare till konceptet och som sköter det övergripande arbetet och samlar statistik. Administreringen av hela projektet underlättas av att det finns datum att förhålla sig till och det finns en början och ett slut på Hittaut-säsongen.

En populär aspekt av Hittaut är att nya checkpoints ”släpps” vid olika tillfällen och ger då möjlighet till ett tävlingsmoment: att ta så många kontroller som möjligt så fort som möjligt.

Det är dock möjligt att en ”vintersäsong” kan starta när den vanliga säsongen slutar, för att göra det möjligt att hålla på längre. Informationen uppdateras löpande om detta.

För att papperskartan ska hålla en hanterbar storlek och tydlighet kommer det att släppas checkpoints i avgränsade områden över tid.

Målet är att vi till slut, om några år och Hittaut-säsonger, kan pussla ihop en gigantisk karta av alla delarna till en bild av hela kommunen.

Ja! Vi tar tacksamt emot tips på platser, verksamheter och historier som vi kan belysa och få fler att upptäcka genom Hittaut.

Kontakt: osteraker@hittaut.nu

Kartsymbolerna på Hittaut-kartan anger graden av tillgänglighet på de olika platserna på kartan.

När du ger dig ut i kommunen för att Hittaut behöver du visa hänsyn och försiktighet vid besöken i naturen. Det gäller både i tätorten och på landet.

På alla platser tar vi hänsyn till varandra och miljön samt visar särskild respekt för de djur som vi kommer i närheten av.

Det finns information om Allemansrätten på kartan och på webbplatsen med hänvisning till ytterligare sådan.

Läs på, passa på att bli en expert på vad som gäller i vår natur för att den och dess invånare ska leva länge och väl!

Läs mer: Allemansrätten – mer än bara rättigheter.

Hittaut som projekt vill, förutom få oss att röra på oss och upptäcka smultronställen, lära oss om hur vi ska agera i naturen. Med respekt för djur och natur kommer vissa checkpoints pausas i perioder för att skydda ömtåliga platser och varelser under känsliga perioder. Så saknas en checkpoint i din app och på den digitala kartan är det meningen! Den kommer åter vid ett senare tillfälle.

Fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
foreningsmail@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: