Österåkers kommuns logotype

Om ungdomsmottagningen

Vi som jobbar på ungdomsmottagningen är ett team av barnmorskor, kuratorer och läkare och vi finns här för dig. Inga frågor är för små eller för stora.

Vi är HBTQ-certifierade och för oss är det självklart att alla har rätt att bestämma över vem man är och över sin sexualitet. Oavsett om du är tjej, kille, transperson eller inte vill definiera dig alls är du alltid välkommen till oss!

Det här kan du få hjälp med

Skaffa preventivmedel och hämta kondomer

Du kan beställa tid för att få preventivmedel eller hämta kondomer hos oss.

Samtal

Om du känner dig stressad, mår dåligt eller har frågor och funderingar om livet, sexualitet, skola eller kompisar kan du träffa en kurator. Våra kuratorer är vana att prata med unga och det finns inga frågor eller funderingar vi tycker är konstiga.

Provtagning

Är du orolig för att du har fått en könssjukdom kan du komma hit och testa dig och ställa frågor.

Graviditetstest

Vill du veta om du är gravid kan du komma till oss för att göra ett graviditetstest. Har du frågor och funderingar pratar vi gärna med dig också.

Kurser

Mindfulness och ACT i syfte att minska och hantera stress.

Taktil massage

För att minska stress och få vila en stund.

Studiebesök och temadagar

Din skolklass har möjlighet att göra studiebesök hos oss. Din lärare behöver först ringa och boka in en tid. Ungdomsmottagningen medverkar gärna vid temadagar och liknande i gymnasieskolor eller föreningar. Kontakta oss för att få mer information.

Vi som arbetar här

Porträtt på Alexandra

Alexandra,

Barnmorska/ sjuksköterska

Porträtt på Emma.

Emma,

Barnmorska/ sjuksköterska

Porträtt på Jessica.

Jessica,

Barnmorska/ sjuksköterska

Porträtt på Josefin.

Josefin,

Kurator/ socionom steg 1-KBT

Porträtt på Stina.

Stina

Kurator/ socionom

steg-1 KBT

Porträtt på Chicki.

Chicki

Kurator/ socionom
steg-1 KBT

Porträtt på Malin.

Malin,

Läkare/venerolog

Bra länkar

Det finns många sajter med bra information om vad som händer i kroppen, vad man kan göra om man mår dåligt och hur preventivmedel fungerar. Här kan du läsa lite om sajterna och klicka dig vidare.

Här hittar du information om vanliga bekymmer som man kan ha och hur man kan få hjälp. Allt från hur p-piller fungerar, hur man slutar att röka till hur det är att känna sig deprimerad.

umo.se Länk till annan webbplats.

Läser du hellre på andra språk än svenska? Surfa in på youmo.se där det finns information även på engelska, soomali, tigrinja, parsi och dari.

Youmo.se Länk till annan webbplats.

Här ligger fokus på sex och samlevnad, vad symptomen är för olika könssjukdomar och hur man skyddar sig.

rfsu.se Länk till annan webbplats.

Arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner samt andra personer ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra.

rfsl.se Länk till annan webbplats.

Vad gör man på socialtjänsten och hur kan man få hjälp om man har hamnat i olika problem? Kollpåsoc.se har tagits fram med hjälp av barn och unga och svarar på dessa frågor.

kollpasoc.se Länk till annan webbplats.

Här finns enkel och tydlig information om testikelcancer – allt från hur man själv undersöker sin pung och upptäcker symptom på testikelcancer till var man söker hjälp och vilka steg man sedan får gå igenom.

kollabollarna.nu Länk till annan webbplats.

En tillgänglighetsanpassad webbapp som är till för dig med funktionsnedsättning. Privatliv handlar om kroppen, känslor, relationer och sex.

mittprivatliv.se Länk till annan webbplats.

Här kan du få information om en mängd olika sjukdomar, symptom och diagnoser. Du får även reda på var närmaste vårdcentral ligger och få information hur du du kan testa dig för könssjukdomar.

1177.se Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om hur smittsamma sjukdomar sprids och vad du kan göra för att förhindra det.

folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats.

Är detta inte vad du letar efter?

Mer information kan du få direkt av oss på ungdomsmottagningen. Här kan du träffa kurator om du mår dåligt och vill prata med någon. Du kan även få preventivmedel, testa dig för könssjukdomar och få svar på olika frågor. Kom på drop-in eller ring oss.

Publicerad:
Senast uppdaterad: