Preventivmedel

En skål med kondomer.

Hos oss kan du få gratis preventivmedel. Det finns flera olika preventivmedel.

Första gången som du vill skaffa ett preventivmedel så behöver du boka tid Länk till annan webbplats.. För att göra det kan du ringa 08-123 40 770 Länk till annan webbplats.

Tillfälliga preventivmedel

Används vid ett tillfälle, under eller efter samlag. Till dessa hör kondom, pessar och akut p-piller.

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt latex (gummi) eller plast som man kan sätta på en penis eller en sexleksak om man ska ha samlag.

Akut p-piller

Ett akut p-piller är en tablett som sväljs och är till för tjejer/personer med livmoder och slida och kan tas om man har glömt bort att ta vanliga p-piller, glömt att använda sitt preventivmedel, om kondomen spruckit eller man inte använt något preventivmedel alls. För att tabletten ska fungera behöver du ta den så snart som möjligt efter samlaget. Ju längre tid du väntar desto mindre chans är det att tabletten fungerar.

Akut p-piller är gratis på ungdomsmottagningen. Skulle vi ha stängt finns det
att köpa på apoteket.

Långtidsverkande preventivmedel

Dessa preventivmedel använder man över en längre period ca 3-5 år. Man kan sluta med dem tidigare om man vill.

P-piller

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som används av tjejer/personer med livmoder och slida. Tabletterna innehåller hormonerna östrogen och/eller gestagen. Hormonerna gör att du under tiden som du tar dem inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan minska mensmängden och menssmärta. Vissa p-piller kan förbättra akne.

Spiral

Hormonspiralen/kopparspiralen är formad som ett några centimeter långt "T" och sätts in i livmodern. Spiralen kan innehålla ett hormon och kallas då hormonspiral. Spiralen utan hormon kallas kopparspiral. Spiral är ett mycket effektivt skydd mot graviditet och kan minska mensmängden och mensmärta.

P-stav

P-stav är gjort av mjuk plast och ungefär lika stor som en vanlig tändsticka. Den sätts in under huden på överarmen och ger skydd mot graviditet.

Publicerad:
Senast uppdaterad: