Österåkers kommuns logotype

Störningar i betalningssystem

Svenska sedlar

Sedlar i låga valörer är bra att ha hemma för att vara förberedd på störningar i betalningssystemet

Många betalar i dag digitalt med betalkort eller mobil, något som kan utsättas för störningar. Om fler har en god hemberedskap gör det att hjälpen vid en samhällsstörning i större utsträckning kan gå till de som har störst behov.

Du kan själv ha beredskap för störningar i betaltjänster genom att:

 • Ha en egen hemberedskap - det är bra om du kan klara dig utan samhällets hjälp i sju dygn. Störningar i betalningssystem kan skapa en plötslig vilja hos många att samtidigt ta ut kontanter och att bunkra varor, vilket kan överbelasta exempelvis banker, matvarubutiker och apotek. Med en god hemberedskap minskar du behovet av att behöva betala för livsmedel och andra nödvändiga varor i samband med en störning. MSB har fler råd för hemberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Se till att kunna betala på flera olika sätt.
 • Ha konton i olika banker, kort från olika betalkortsleverantörer och tillgång till mobil betalningslösning, exempelvis Swish.
 • Ha flera alternativ för internetuppkoppling.
 • Ha flera alternativ att identifiera dig elektroniskt. Det finns tre statligt godkända e-legitimationer som du som privatperson kan skaffa:
  - BankID (utgiven av bankerna)
  - Freja+ (utgiven av Freja eID Group AB)
  - AB Svenska Pass (utgiven av Skatteverket).
  Alla tre e-legitimationerna har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som visar att de har granskats och godkänts av staten genom myndigheten Digg. Du kan läsa mer på elegetimation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Ha kontanter för en vecka hemma – i mindre valörer.

Se fler råd om betalningar och kontanter i kris på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: