Österåkers kommuns logotype

Din egen beredskap

Två personer lagar mat utomhus på stormkök

Mat är en viktig del i att förbereda sig inför en kris.

Det svenska samhället fungerar och ansvariga myndigheter har beredskap för att hantera eventuella störningar. Du som privatperson har också ett ansvar. När du är förberedd på att bra sätt kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den.

Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men hamstra inte. Att hamstra kan göra det svårare för andra att få tag i mat och andra nödvändigheter. Preppa solidariskt.

Vid en samhällskris kommer hjälpen från samhället att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju mer förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har mycket information för dig som vill ha stöd och tips på hur du kan förbereda dig för olika scenarier. Informationen finns på flera språk, teckenspråk och med punktskrift.

MSB:s information om att förbereda sig inför kris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer

Alla hushåll i Sverige fick broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hemskickad 2018. Den går fortfarande att beställa, ladda ner eller lyssna på.

Läs mer och beställ MSB:s broschyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är också extra viktigt att du håller dig informerad om läget via myndigheter och etablerade medier. Det cirkulerar mycket desinformation på bland annat sociala medier som du bör vara källkritisk till.

Publicerad:
Senast uppdaterad: